Kruche ślimaczki


Czarno- białe kruche ciasteczka w kształcie ślimaczków. Ciasteczka są proste do wykonania, smaczne i chrupiące. Cieszą się powodzeniem szczególnie wśród dzieci.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g masła (lub margaryny), zimnego
- 200 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 20 g kakao
Dodatkowo:
- białko do smarowania ciasta
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników (poza kakao) zagnieść ciasto kruche.
- Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść ponownie ciasto. Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Ciasta rozwałkować osobno, na posypanym mąką blacie, na dwa prostokąty o jednakowej wielkości na grubość ok. 7mm. (U mnie o wymiarach 23x 31 cm). Ciasto jasne posmarować rozkłóconym białkiem i nałożyć ciemne ciasto, lekko dociskając wałkiem. Ciasto ciemne posmarować białkiem. Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Jeśli rolada jest miękka, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała).
- Następnie ostrym nożem pokroić roladę na plasterki o grubość ok. 1 cm. Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach. Z góry posmarować białkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiać na kilka minut na blasze. (Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie). Następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Na podstawie przepisu podanego przez siostrę Leonillę w radiu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.