Kruche ślimaczki

Czarno- białe kruche ciasteczka w kształcie ślimaczków. Ciasteczka są proste do wykonania, smaczne i chrupiące. Cieszą się powodzeniem szczególnie wśród dzieci.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 200 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 20 g kakao

Dodatkowo:

  • białko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników (poza kakao) zagnieść ciasto kruche.
  2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść ponownie ciasto. Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Ciasta rozwałkować osobno, na posypanym mąką blacie, na dwa prostokąty o jednakowej wielkości na grubość ok. 7mm. (U mnie o wymiarach 23x 31 cm). Ciasto jasne posmarować rozkłóconym białkiem i nałożyć ciemne ciasto, lekko dociskając wałkiem. Ciasto ciemne posmarować białkiem. Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Jeśli rolada jest miękka, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała).
  4. Następnie ostrym nożem pokroić roladę na plasterki o grubość ok. 1 cm. Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach. Z góry posmarować białkiem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiać na kilka minut na blasze. (Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie). Następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Na podstawie przepisu podanego przez siostrę Leonillę w radiu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ślimaczki Kruche ślimaczki