Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)


Zimtsterne to obok Vanillekipferl najpopularniejsze niemieckie ciasteczka świąteczne pieczone na Boże Narodzenie. Ciasteczka pieczone są bez mąki, a jedynie z migdałów, białka, cukru pudru i cynamonu. W środku są miękkie i wilgotne, a z wierzchu pokryte chrupiącą bezą.
Składniki:
- 400 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
- 250 g cukru pudru
- 3 białka (z jajka rozmiaru M)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać migdały z cynamonem.
- Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 150 g cukru pudru.
- Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. (Ciasto jest lekko klejące).
- Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. (Ciasto można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej).
- Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej nie kleiło. (Foremka powinna być nieduża. Moja ma 4 cm średnicy. Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitą masą bezową posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C (termoobieg 140°C) na dolnej szynie piekarnika. (Beza na wierzchu powinna pozostać biała).
- Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce.
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 80 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.