Szyszki


Szyszki z ryżu preparowanego i cukierków krówek. Słodkie, smaczne, szybkie i proste do przygotowania.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 60 g ryżu preparowanego
- 300 g* cukierków krówek
- 125 g masła (lub margaryny)
Sposób przygotowania:
- Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek to też można tak zostawić).
- Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
- Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
- Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
- Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Uwagi:
* Ważę 300 g krówek bez papierków, dlatego należy kupić ich więcej ok. 500g.
W wersji bezglutenowej proszę wybrać krówki bezglutenowe.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.