Ciasteczka cynamonowe


Chrupiące, cynamonowe ciasteczka z ciasta kruchego. Łatwe do przygotowania, kruche i smaczne. Nie rosną mocno i ładnie utrzymują odbity wzór na ciasteczkach.
Składniki na 3 blachy ciasteczek (u mnie 55 sztuk):
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka, schłodzonego
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone migdały, masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cynamon, sól i mleko. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. (Można na noc).
- Schłodzone ciasto zagnieść krótko i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wykrawać dowolne kształty foremką. Można na cieście odbić stemple, uprzednio oprószone mąką. Ciasteczka układać w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 11 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W szczelnej puszce utrzymują się do ok. 6- 8 tygodni.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 55 ciasteczek o średnicy 5cm |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.