Chrupiące, cynamonowe ciasteczka z ciasta kruchego. Łatwe do przygotowania, kruche i smaczne. Nie rosną mocno i ładnie utrzymują odbity wzór na ciasteczkach.
Składniki na 3 blachy ciasteczek (u mnie 55 sztuk):
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
50 g mielonych migdałów
100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżka mleka, schłodzonego
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone migdały, masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cynamon, sól i mleko. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. (Można na noc).
Schłodzone ciasto zagnieść krótko i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wykrawać dowolne kształty foremką. Można na cieście odbić stemple, uprzednio oprószone mąką. Ciasteczka układać w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 11 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W szczelnej puszce utrzymują się do ok. 6- 8 tygodni.
Zrobiłem w konfiguracji bez orzechowW proporcji 150g mąki 75g masła, 50g pudru łyżeczka cynamonu szczypta soli i jedno małe jajko. Masa zaraz po wyrobieniu mega kleista ale po odatawieniu do lodowki na 1h traci kleistość i bardzo dobrze się wyrabia. Ciastka piekłem 14 min w 190 stopniach (na wyczucie). Wyszły już kruche jeszcze jak były gorąco, bardzo dobre a co ważne przepis nie podaje walenia tony cukru co mi się podoba. Ciastka są słodkie ale na pierwszym planie jest posmak cynamonu i lekko maślany. Będą idealne do kawy :)Myślę że można do nich robić też jakieś dodatki z lukru lub czekolady.
Należy zawsze obserwować pierwszą partię, szczególnie jak się robi pierwszy raz nowy przepis. Jeśli piekarnik tak mocno przypala to należy obniżyć temperaturę i ewentualnie dopasować czas pieczenia.
Witam, czy w tym przepisie zamiana 1:1 mielonych migdałów na mielone orzechy włoskie nic nie zmieni? Oczywiście oprócz smaku, mam na myśli konsysyencję ciasta