Ciasteczka cynamonowe

14 Komentarzy
Ciasteczka cynamonowe

Chrupiące, cynamonowe ciasteczka z ciasta kruchego. Łatwe do przygotowania, kruche i smaczne. Nie rosną mocno i ładnie utrzymują odbity wzór na ciasteczkach.

Składniki na 3 blachy ciasteczek (u mnie 55 sztuk):

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka, schłodzonego

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone migdały, masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cynamon, sól i mleko. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. (Można na noc).
  2. Schłodzone ciasto zagnieść krótko i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wykrawać dowolne kształty foremką. Można na cieście odbić stemple, uprzednio oprószone mąką. Ciasteczka układać w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 11 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. W szczelnej puszce utrzymują się do ok. 6- 8 tygodni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 55 ciasteczek o średnicy 5cm

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka cynamonowe Ciasteczka cynamonowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dave · 8 miesięcy temu
    Zrobiłem w konfiguracji bez orzechowW proporcji 150g mąki 75g masła, 50g pudru łyżeczka cynamonu szczypta soli i jedno małe jajko. Masa zaraz po wyrobieniu mega kleista ale po odatawieniu do lodowki na 1h traci kleistość  i bardzo dobrze się wyrabia. Ciastka piekłem 14 min w 190 stopniach (na wyczucie). Wyszły już kruche jeszcze jak były gorąco, bardzo dobre a co ważne przepis nie podaje walenia tony cukru  co mi się podoba. Ciastka są słodkie ale na pierwszym planie jest posmak cynamonu i lekko maślany. Będą idealne do kawy :)Myślę że można do nich robić też jakieś dodatki z lukru lub czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doma · 1 lat temu
    200 stopni czy to aby napewno dobra temperatura? Pierwsza tura przypalona 😱
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Należy zawsze obserwować pierwszą partię, szczególnie jak się robi pierwszy raz nowy przepis. Jeśli piekarnik tak mocno przypala to należy obniżyć temperaturę i ewentualnie dopasować czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 1 lat temu
    Dzień dobry, czy można zrobić ciasteczka nie dodając migdałów? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można, wtedy trzeba użyć 300 g mąki pszennej i 150 g masła. 1 łyżka mleka jest niepotrzebna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Czy mozna podwoić ilość składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    czy ciasto przed włożeniem do lodówki powinno się kleić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Czy mozna zamienic cukier na miód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Witam, czy w tym przepisie zamiana 1:1 mielonych migdałów na mielone orzechy włoskie nic nie zmieni? Oczywiście oprócz smaku, mam na myśli konsysyencję ciasta
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że przy takiej niewielkiej ilości nie powinno być różnicy ;) Proszę o komentarz jak wyszły :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 4 lat temu
        Jasne, jak upiekę na pewno napiszę 😉
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Ania · 4 lat temu
          Okej, upieczone. Cudownie kruche i świetnie utrzymują kształt. Cynamon jest na pierwszym planie, orzechów nie czuć. Pozdrawiam serdecznie
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Joanna Moderator · 4 lat temu
            Cudownie :) Bardzo się cieszę. Dziękuję za komentarz :)