Miękkie, lekko chrupiące rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z masą makową w środku. Polecam użyć domowej masy makowej, przygotowanej według przepisu: "Masa makowa". W szybkiej wersji można użyć kupnej. Ciasto na rogaliki nie zawiera ani jajka, ani cukru. Całość jest wystarczająco słodka od lukru i masy makowej. Rogaliki są pyszne i idealne do mrożenia nawet już polukrowane.
200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%, temperatura pokojowa
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
Nadzienie:
ok. 400- 450 g masy makowej (kupnej lub z przepisu: "Masa makowa")
Lukier:
ok. 200 g cukru pudru
ok. 4 łyżek wrzątku
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podzielić na pięć równych części.
Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę (lub więcej) masy makowej i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy rogalików).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej wody).
Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach. Pozostawić do zaschnięcia.
Uwaga:
Rogaliki można zamrozić już polukrowane. Zamrożone wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia lub rozmrozić w mikrofalówce.