Rogaliki z makiem

3 Komentarzy
Rogaliki z makiem

Miękkie, lekko chrupiące rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z masą makową w środku. Polecam użyć domowej masy makowej, przygotowanej według przepisu: "Masa makowa". W szybkiej wersji można użyć kupnej. Ciasto na rogaliki nie zawiera ani jajka, ani cukru. Całość jest wystarczająco słodka od lukru i masy makowej. Rogaliki są pyszne i idealne do mrożenia nawet już polukrowane.

https://www.youtube.com/watch?v=16FO1Ct7d1Q

Składniki na 40 sztuk:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%, temperatura pokojowa
  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa

Nadzienie:

  • ok. 400- 450 g masy makowej (kupnej lub z przepisu: "Masa makowa")

Lukier:

  • ok. 200 g cukru pudru
  • ok. 4 łyżek wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podzielić na pięć równych części.
  3. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
  4. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę (lub więcej) masy makowej i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy rogalików).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
  6. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej wody).
  7. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach. Pozostawić do zaschnięcia.

Uwaga:

  • Rogaliki można zamrozić już polukrowane. Zamrożone wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia lub rozmrozić w mikrofalówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rogaliki z makiem Rogaliki z makiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Dzień dobry, Czy można użyć śmietanę 18%? Oraz przy użyciu drożdży suchych to będzie 8 gram? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Śmietanę używam tylko płynną, słodką. Drożdży instant to będzie 14 gram.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    To najlepszy przepis na rogaliki jakie kiedykolwiek zrobiłam. Do tego bardzo prosty i szybki. Wypróbowane z różnymi nadzieniami. Bardzo polecam!