Ciasteczka spekulatius
Kruche, korzenne ciasteczka spekulatius. Ciasteczka są płaskie, chrupiące i trzymają kształt po upieczeniu. Do ich przygotowania, używa się specjalnych foremek (najczęściej drewnianych, ale są też inne np. silikonowe lub wałki z wzorami). Foremki nie są jednak w warunkach domowych konieczne. Można ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać dowolne kształty foremkami do ciasteczek. Są łatwe do przygotowania i smaczne.
Składniki na 3 blachy ciastek:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g mielonych migdałów*
- 100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- po szczypcie (dałam po ok. ¼ łyżeczki) mielonego kardamonu, mielonych goździków i mielonej gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczkę gotowej przyprawy do spekulatius)
- 1 łyżka mleka, schłodzonego
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, mielone migdały, masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cynamon, sól, przyprawy i mleko. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Foremki do spekulatius** oprószyć mąką.
- Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę lub wałek (w zależności od wielkości i kształtu foremki) i wcisnąć rękami w foremkę, wypełniając całe wgłębienie. Wyrównać powierzchnię wałkiem, a wystające poza wgłębienie ciasto delikatnie odciąć.
- Figurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek. Drewniane foremki należy uderzyć, aby ciasto wyskoczyło, a z silikonowej foremki delikatnie wycisnąć).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W szczelnej puszce utrzymują się do ok. 6- 8 tygodni.
Uwagi:
* Użyłam mielonych migdałów blanszowanych, ale mogą być zmielone ze skórką.
** Jeśli nie macie specjalnych foremek do spekulatius, możecie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka foremkami o dowolnych kształtach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec jak w przepisie.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Kekse und Gebäck rund ums Jahr", U. Kraus.
Kuchnia: |
Belgia, Holandia |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 30 domków o wymiarach ok. 9cm wysokości i 4cm szerokości |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |