Ciasteczka z maszynki przełożone dżemem
Kruche ciasteczka maślane, wyciskane przez maszynkę do ciastek lub specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa. Są bardzo proste do przygotowania. Ciasto kruche składa się tylko z podstawowych składników jak: prawdziwe masło, mąka, żółtka i cukier puder.
Ciasteczka mogą przyjmować dowolne kształty np. krążków, prostych pałeczek, litery S lub jak u mnie podkowy/ rogalika. Ciasteczka można przełożyć ulubionym dżemem, sklejając je po dwa i zanurzyć końce w roztopionej czekoladzie. Można również zrobić pojedyncze ciasteczka z czekoladą lub bez.
Jeśli nie posiadacie maszynki lub nakładki do ciasteczek, można użyć ewentualnie rękawa cukierniczego. W tym przypadku proszę przeczytać uwagę pod przepisem.
Składniki na ok. 50 sztuk pojedynczych ciasteczek (3 blachy):
Ciasto kruche:
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 300 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 3 żółtka (z jajek rozmiar M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 100 g czekolady (u mnie gorzkiej)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ok. 100 g dżemu (u mnie morelowego)
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło, przesiany cukier puder, żółtka, przesianą mąkę i szczyptę soli przełożyć do miski i zagnieść (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręcznie) na gładkie ciasto, o konsystencji miękkiej plasteliny.
- Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek i wyciskać dowolne kształty. (Użyłam kształtu gwiazdki. Wyciskałam długą "taśmę" ciasta, którą pocięłam na kawałki o długości 9 cm i wygięłam w kształt podkówki).
- Ciasteczka układać w odstępach na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 13 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skór i pestek. Ciasteczka smarować dżemem od spodu, używając łyżeczki i sklejać z drugim ciasteczkiem.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Końce ciasteczek zanurzać w czekoladzie. Odkładać na kratkę kuchenną, wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
- Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Uwaga:
- Jeśli chcesz upiec te ciasteczka, a nie posiadasz maszynki do ciastek, ani maszynki do mięsa z odpowiednią nakładką, możesz sięgnąć po rękaw cukierniczy. Powinien to być jednak rękaw solidny, z materiału mocnego i wytrzymałego np. z bawełny, wewnątrz ze śliską powłoką. Ciasto jest bowiem gęste i jednorazowe lub delikatne rękawy po prostu pękną. Również ważna jest tylka. Musi być metalowa i duża. Dobrze jest również ciasto utrzeć mikserem, a nie tylko zagnieść, aby było bardziej miękkie. W tym celu utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Następnie dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Na końcu wmiksuj na niskich obrotach mąkę. Na zdjęciu są ciasteczka wyciskane z maszynki do ciastek. Z rękawa są mniej kształtne i trzeba się sporo napocić, aby ciasto wycisnąć. Jednakże da się, a smak bez względu na sposób przygotowania będzie taki sam ;)
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 25 sztuk podwójnych z dżemem |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!