Rogaliki krucho- drożdżowe


Delikatne, lekkie rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z powidłami lub marmoladą w środku i lukrem na zewnątrz. Do ciasta nie dodajemy ani cukru, ani jajka. Rogaliki osładza nadzienie i lukier. Przepyszne, najlepsze i łatwe do przygotowania.
Składniki na 40 sztuk:
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
Nadzienie:
- powidła śliwkowe, twarda marmolada
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- ok. 2 łyżek wrzątku
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Ciasto podzielić na pięć równych części.
- Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt nałożyć pół łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy rogalików).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
- Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej wody). Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach.
Uwaga:
- Rogaliki można zamrozić już polukrowane. Zamrożone wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić do całkowitego rozmrożenia lub rozmrozić w mikrofalówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
40 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.