Cytrynowa babka bez glutenu, laktozy i cukru


Smaczna, wilgotna i miękka babka cytrynowa. Nie zawiera ani glutenu, ani laktozy, a w smaku jej nic nie brakuje :). Cukier można zastąpić ksylitolem i będzie jeszcze zdrowiej ;). Polecam nie tylko osobom na diecie z wykluczeniem laktozy i glutenu. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 45 g mąki kokosowej (lub zmiksowanych na mąkę wiórków kokosowych)
- 80 g mąki ryżowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 125 ml oleju np. rzepakowego
- 150 g ksylitolu (lub cukru)
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować tłuszczem i posypać mąką np. ryżową). Odstawić na bok.
- W misce wymieszać mąki, skrobią i proszek do pieczenia.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
- Do miski z mąkami dodać ksylitol (lub cukier), skórkę z cytryny, sok z cytryny, żółtka i olej. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę ok. 1 minuty. Na końcu wmieszać stopniowo i delikatnie szpatułką pianę z białek.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 °C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat, a gdy będzie lekko ciepła wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.