Piętrowy tort na chrzest

Dwupoziomowy tort na chrzciny dla chłopaka pokryty masą cukrową. Tort składa się z dwóch tortów czekoladowych. Dolny tort to stabilny tort składający się z mocno kakaowych blatów przełożonych maślaną masą karmelową. Natomiast górny tort to lekki tort czekoladowo- kokosowy przełożony lekkim kremem truskawkowym.

Tego tortu nie pokarzę Wam w przekroju, ponieważ musiał cały dojechać na uroczystość, ale do jego przygotowania wykorzystałam torty znajdujące się już na stronie i możecie dokładnie je oglądnąć po kliknięciu na podane linki: „Tort czekoladowy z masą karmelową” i „Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowych”.

Składniki:

Tort górny:

Ciasto czekoladowe:

  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 74 g masła (lub margaryny)
  • 60 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • niecałe 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 70 g wiórków kokosowych

Krem truskawkowy:

  • 230 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 170 g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa do obłożenia tortu:

  • 90 g masła
  • 60 g czekolady gorzkiej

Tort dolny:

Ciasto kakaowe:

  • 360 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 180 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 g soli
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 380 ml maślanki
  • 380 ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masa karmelowa:

  • 600 g masła
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • ok. 1,5 x masa cukrowa według przepisu: „Biała masa cukrowa”
  • buciki do dekoracji według przepisu: „Buciki na tort z masy cukrowej”
  • podkładka tekturowa pod tort
  • niebieski barwnik spożywczy w żelu
  • foremki w kształcie kwiatka
  • silikonowa foremka w kształcie krzyża
  • posypka cukrowa- srebrne perełki

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą. Dokładny opis jak to zrobić znajduje się tutaj:"Domowa masa krówkowa"). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować górny tort. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki
  4. Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku truskawek mrożonych należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus).
  6. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 2 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie zgęstniał). Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem.
  7. Jeden blat czekoladowy ułożyć na tekturowej podkładce (przyciętej do wielkości blatu czekoladowego) i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego. Przykryć blatem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1- 2 godziny (lub dłużej), aż krem stężeje. (Podczas gdy tort jest w lodówce, przygotować dolny tort).
  8. Przygotować dolny tort. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  9. Przygotować ciasto kakaowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  10. 1/3 ciasta przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 20 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.
  11. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  12. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą i posmarować boki i górę również tą samą masą. Tort wstawić do lodówki.
  13. Przygotować masę do obłożenia górnego tortu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  14. W tym czasie przygotować masę cukrową z 1,5 porcji. Gotową masą obłożyć torty. (Jak obłożyć tort masą cukrową można przeczytać w przepisie o masie cukrowej). Udekorować torty według uznania. (Ja udekorowałam torty oddzielnie i tak je przetransportowałam, a na sali nałożyłam górny tort na dolny i położyłam buciki na górze).

Uwagi:

  • Składniki na wszystkie ciasta i masę karmelową powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Piętrowy tort na chrzest Piętrowy tort na chrzest Piętrowy tort na chrzest