Domowa masa krówkowa

6 Komentarzy
Domowa masa krówkowa

Masę krówkową, zwaną również kajmakową, kajmakiem lub dulce de leche wykorzystuje się do mas, kremów, dekoracji wypieków, jak również do naleśników, gofrów, przekładania wafli, jako sos do lodów itp. W najprostszy sposób można przygotować ją ze słodzonego mleko skondensowanego w puszce. Można oczywiście kupić już gotową masę krówkową w puszce i to obecnie również o różnych smakach np. kakaową, kokosową, orzechową, ale ja polecam przygotować ją samemu. Dlatego, że niektóre gotowe masy mają taki skład, że głowa boli (czytajcie koniecznie opakowania). Najlepiej, gdy zawiera tylko mleko i cukier. Drugim powodem dlaczego warto jest zrobić masę krówkową w domu jest jej smak. Najsmaczniejsza, według mnie, jest masa, którą otrzymamy ze słodzonego mleko skondensowanego. Może sami zauważyliście, że masy krówkowe różnych producentów różnią się od siebie smakiem.

Oczywiście korzystam od czasu do czasu również z gotowych mas, jeśli zależy mi na czasie, ale głównie przygotowuję ją sama. Chcąc, zaoszczędzić czas i pieniądze, można ugotować dwie lub więcej puszek naraz. Niewykorzystane przechować do następnego razu. Czasami gotuję dwie puszki równocześnie, jeśli za parę dni mam w planach kolejny wypiek z jej użyciem. Ugotowana puszka może leżeć długo, ale po jakimś czasie, mogą powstać grudki cukru (cukier zacznie się krystalizować). Wtedy, aby ją ratować (bo inaczej grudki będą wyczuwalne w cieście) pozostaje przetrzeć masę przez sitko, aby się ich pozbyć. (Oczywiście wagowo takiej masy będzie już mniej). Dlatego raczej nie polecam przechować ją za długo.

Poniżej przedstawiam Wam dwie metody, które ja stosuję, przygotowując masę krówkową. Pierwsza metoda najbardziej popularna to gotowanie puszki w garnku z wodą. Druga metoda, szybsza, do masa krówkowa z piekarnika.

Metoda na piecu:

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę włożyć do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę. (Może być więcej wody niż wysokość puszki. Ważne, aby puszka była cała pod wodą).
  2. Gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500ml) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400ml). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie.

2

  1. Po tym czasie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Puszkę można otworzyć, gdy będzie chłodna, ewentualnie lekko ciepła. Nie otwieramy gorącej puszki, bo masa wystrzeli i możemy się poparzyć.

Metoda w piekarniku:

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C (grzałka góra- dół).
  2. Otworzyć puszkę i przelać mleko skondensowane słodzone do naczynia żaroodpornego (optymalna średnica to od 20 do 25cm). Formę przykryć folią aluminiową.

3

  1. Tak przygotowane naczynie żaroodporne wstawić do większego żaroodporne naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątku do połowy wysokości naczynia z mlekiem.
  2. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Po godzinie ściągając folię aluminiową i łyżką wymieszać masę. Jeśli masa krówkowa będzie za blada i za rzadka, przykryć ponownie folią aluminiową i piec dalej. Od tej pory powtarzać tę czynność co 10- 15 minut. Gdy masa krówkowa będzie miała odpowiedni kolor i konsystencję, wyciągnąć ją z pieca i przełożyć do miski. Przy pomocy trzepaczki mieszać energicznie tak długo, aż powstanie gładka masa.

4

Domowa masa krówkowa Domowa masa krówkowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 3 lat temu
    Jako koneser tego specjału, polecam kajmak gostyński - jedyny, który smakuje jak własnoręcznie ugotowany w puszce. Kosztuje tyle, co mleko zagęszczone tego samego producenta, więc oszczędza się 3 godziny gotowania i czyszczenia garnka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    A to moj sposob na mase kajnakowa robiona samemu..2 puszki mleka skondensowanego nieslodzonego
    1/2szklanki ksylitolu(lub cukru )
    2 lyzki kakaa(opcjonalnie )
    Wlac do garnka mleko ksylitol wsypac kakao rozmieszac dobrze w czesci mleka dolac do reszty wymieszac i gotowac do zgestnuenia na wolnym ogniu moeszsjac od czasu do czasu aby sie nie przypalilo ...czyli od 2i pol l do 3 godzin. Jest smaczniejsze zdrowsze a i mozba do masy dodac to na co mamy ochote...i wieka koko i sezam mielony i wanilie i orzechy mielone.Masa do andruta dekorcji do tortow ciast palce lizac...;):)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Felka · 6 lat temu
      Nie wiem, dlaczego miałoby być zdrowsze mleko gotowane w garnku, mające kontakt z jego dnem, a zatem wystawione na wyższą temperaturę niż to, które pobiera ciepło od gorącej wody i nie ma możliwości przypalenia się.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Weronika · 6 lat temu
        Raczej chodzi o zamiennik cukru (nod)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Beata · 3 lat temu
        A puszka to przypadkiem nie jest aluminiowa? 😉
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Basia · 2 lat temu
          Puszka nie jest aluminiowa.