Domowa masa krówkowa
Masę krówkową, zwaną również kajmakową, kajmakiem lub dulce de leche wykorzystuje się do mas, kremów, dekoracji wypieków, jak również do naleśników, gofrów, przekładania wafli, jako sos do lodów itp. W najprostszy sposób można przygotować ją ze słodzonego mleko skondensowanego w puszce. Można oczywiście kupić już gotową masę krówkową w puszce i to obecnie również o różnych smakach np. kakaową, kokosową, orzechową, ale ja polecam przygotować ją samemu. Dlatego, że niektóre gotowe masy mają taki skład, że głowa boli (czytajcie koniecznie opakowania). Najlepiej, gdy zawiera tylko mleko i cukier. Drugim powodem dlaczego warto jest zrobić masę krówkową w domu jest jej smak. Najsmaczniejsza, według mnie, jest masa, którą otrzymamy ze słodzonego mleko skondensowanego. Może sami zauważyliście, że masy krówkowe różnych producentów różnią się od siebie smakiem.
Oczywiście korzystam od czasu do czasu również z gotowych mas, jeśli zależy mi na czasie, ale głównie przygotowuję ją sama. Chcąc, zaoszczędzić czas i pieniądze, można ugotować dwie lub więcej puszek naraz. Niewykorzystane przechować do następnego razu. Czasami gotuję dwie puszki równocześnie, jeśli za parę dni mam w planach kolejny wypiek z jej użyciem. Ugotowana puszka może leżeć długo, ale po jakimś czasie, mogą powstać grudki cukru (cukier zacznie się krystalizować). Wtedy, aby ją ratować (bo inaczej grudki będą wyczuwalne w cieście) pozostaje przetrzeć masę przez sitko, aby się ich pozbyć. (Oczywiście wagowo takiej masy będzie już mniej). Dlatego raczej nie polecam przechować ją za długo.
Poniżej przedstawiam Wam dwie metody, które ja stosuję, przygotowując masę krówkową. Pierwsza metoda najbardziej popularna to gotowanie puszki w garnku z wodą. Druga metoda, szybsza, do masa krówkowa z piekarnika.
Metoda na piecu:
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Sposób przygotowania:
- Puszkę włożyć do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę. (Może być więcej wody niż wysokość puszki. Ważne, aby puszka była cała pod wodą).
- Gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500ml) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400ml). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie.
- Po tym czasie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
- Puszkę można otworzyć, gdy będzie chłodna, ewentualnie lekko ciepła. Nie otwieramy gorącej puszki, bo masa wystrzeli i możemy się poparzyć.
Metoda w piekarniku:
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C (grzałka góra- dół).
- Otworzyć puszkę i przelać mleko skondensowane słodzone do naczynia żaroodpornego (optymalna średnica to od 20 do 25cm). Formę przykryć folią aluminiową.
- Tak przygotowane naczynie żaroodporne wstawić do większego żaroodporne naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątku do połowy wysokości naczynia z mlekiem.
- Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Po godzinie ściągając folię aluminiową i łyżką wymieszać masę. Jeśli masa krówkowa będzie za blada i za rzadka, przykryć ponownie folią aluminiową i piec dalej. Od tej pory powtarzać tę czynność co 10- 15 minut. Gdy masa krówkowa będzie miała odpowiedni kolor i konsystencję, wyciągnąć ją z pieca i przełożyć do miski. Przy pomocy trzepaczki mieszać energicznie tak długo, aż powstanie gładka masa.