Mleko migdałowe

19 Komentarzy
Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to płyn powstały po odciśnięciu zmiksowanych migdałów z wodą. Jego przygotowanie jest bardzo proste, pod warunkiem, że mamy blender lub malakser, który poradzi sobie ze zmiksowaniem migdałów.

Mleko migdałowe to idealny zastępnik mleka krowiego. Polecane jest szczególnie dla osób nietolerujących laktozy i wegan.

Jeśli chcecie to można migdały obrać najpierw ze skórki. W tym celu należy migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na 5- 10 minut, a następnie je obrać, ściskając migdał palcami. Nie jest to konieczne i wymaga dodatkowej pracy. Przetestowałam raz wersję z obieraniem i nie widzę wielkiej różnicy, więc uważam, że szkoda zachodu.

Jeśli chcecie mleko migdałowe nieco osłodzić to polecam podczas jego przygotowania zmiksować razem z migdałami i wodą ok. 6 daktyli suszonych na porcję podaną poniżej.

Składniki na ok. 1 litra mleka migdałowego:

  • 1 szklanka migdałów
  • 4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody (lub filtrowanej)

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalać zimną wodą i pozostawić na noc.

2

  1. Następnego dnia migdały odcedzić na sitku. Przełożyć do malaksera/ blendera i zalać 4 szklankami wody (przegotowanej i ostudzonej lub filtrowanej). Miksować na najwyższych obrotach tak długo, aż powstanie biały płyn bez kawałków.

3

  1. Sitko, wyłożone gazą lub pieluchą tetrową, położyć na garnku. Całą zawartość blendera przelać na sitko. Następnie wycisnąć mleko do garnka, ściskając porządnie gazę ze zmiksowanymi migdałami. (Mleka wychodzi lekko ponad 1 litr).

4

  1. Mleko przelać do słoika lub butelki. Zakręcić i wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce do 2 dni. (U mnie trzeciego dnia już jest kwaśne i nie nadaje się do użycia).
  2. Pozostałą w środku gazy masę migdałową można wysuszyć (w piekarniku przy niskiej temperaturze) i użyć w wypiekach bezglutenowych jako mąkę migdałową. (Ja suszę ok. 45 minut w temperaturze 100°C z termoobiegiem).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ponad 1 litr mleka migdałowego

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Mleko migdałowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    A czy migdały obrać ze skórki przed zmiksowaniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 3 lat temu
    Dlaczego to mleko warzy się po wlaniu do gorącej kawy? Mleko świeże, kawa z ekspresu. Przy drugiej próbie spienilam, było OK tylko do momentu dodania kawy...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Z tego co znalazłam w necie to albo za wysoka kwasowość kawy (np. przy espresso ) albo zbyt duża różnica temeratury między kawą a mlekiem. W tym wypadku poleca się spróbować dodanie mleka do chłodniejszej kawy. Hmmm, możesz spróbować z chłodniejszą kawę, ale przecież nie chodzi o to, żeby pić chłodną kawę :^)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Emilia · 3 lat temu
        Dziękuję bardzo za odpowiedź! Tak, to właśnie expresso i też myślałam o tej kwasowości. A kawę pijam gorącą. No nic, widocznie nie jest mi pisana kawa z mlekiem migdałowym 🙄
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Agnieszka · 3 lat temu
          Może spróbuj podgrzać mleko. Te kupne mają jeszcze substancje zapobiegające rozwarstwianiu
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Krystian · 2 lat temu
          Albo wlewaj po prostu mleko w temperaturze pokojowej, zamiast takie zimne prosto z lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 3 lat temu
    Bardzo dobry przepis. następnym razem zamiast 4 szklanek wody spróbuję z trzema żeby sprawdzić czy bedzie bardziej intensywne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 3 lat temu
    Mam migdały blanszowane, czy z takich można zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    A jakby zawekowac to mleko ? Tzn zagotować w słoiku ? Będzie stać dłużej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zbyszek · 3 lat temu
    Przepis wypróbowany :) Mleczko I klasa. Bardzo dziękuję autorce i polecam wszystkim :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    W końcu znalazłam przepis doskonały! Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Witam :-)Na następny dzień migdały blendujemy ze świeżą wodą, nie tą w której migdały były moczone?Pozdrawiam serdecznie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak. Tę wodę, w której się moczyły wylewamy, odsączając migdały na sitku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Wspaniały przepis! Właśnie zrobiłam swoje pierwsze w życiu mleko migdałowe, jest przepyszne. Dziękuję!