Masa z pianek marshmallows
Masa z pianek marshmallows do dekoracji tortów, zwana w skrócie MMF (MarshMallow Fondant).
Masa jest łatwa do przygotowania i przyjemnie się z nią pracuje. Jest mniej skomplikowana niż klasyczny lukier plastyczny. Dlatego polecam ją szczególnie początkującym. Jest elastyczna i taka też pozostaje, nawet po dłuższym przechowaniu w lodówce. Zaletą jest to, że niewykorzystaną masę można przechować szczelnie zamkniętą w lodówce, a gdy będzie potrzebna, zagnieść ponownie i już jest gotowa do użytku. Wada jest taka, że masa nie twardnieje z czasem. Figurki z niej pozostają miękkie, co nie pozwala na zrobienie mocno wystających części. W przypadku figurek, które muszą stwardnieć należy wykonać je z masy cukrowej (lukru plastycznego).
W porównaniu z masą marcepanową i cukrową, masę z pianek umiejscowiłabym pośrodku. Jest stabilniejsza niż marcepan, ale nie aż tak, jak klasyczna masa cukrowa. Jest też śnieżnobiała jak masa cukrowa i według wielu smaczniejsza. Jest mocno słodka, ale czuć pianki, a nie tylko cukier puder ;).
Gdyby zdarzyło się, że masa będzie za rzadka należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsta to troszkę wody.
MMF można przygotować albo w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej.
Składniki:
- 450g pianek marshmallows
- ok. 1 kg cukru pudru
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania w kąpieli wodnej:
- Cukier puder przesiać.
- Pianki przełożyć do dużej metalowej miski (lub garnka). Dodać 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, roztopić pianki w kąpieli wodnej. (W tym celu należy miskę z piankami nałożyć na garnek, na którym będzie się dobrze trzymać. Do garnka należy wlać tyle wody, aby po nałożeniu na niego miski, woda nie dotykała w żadnym wypadku dna miski. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć na garnek miskę z piankami).
- Gdy pianki się roztopią, można w tym momencie dodać barwnik spożywczy*, jeśli masa ma być jednokolorowa i wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli nie, barwniki dodajemy, gdy masa będzie gotowa. Wówczas zagniatamy gotową masę z małą ilością barwnika jak plastelinę, do uzyskania pożądanego koloru). Do roztopionym pianek dodać cukier puder (max. 500g) i zmiksować mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta.
- Przełożyć masę na blat posypany cukrem pudrem. Zagniatać masę dosypując ciągle cukru pudru, aż masa zrobi się elastyczna. (Możliwe, że kilo cukru pudru będzie za dużo. Zależy od pianek. Cukru należy dodawać stopniowo, na wyczucie, aż masa będzie przyjemnie elastyczna, miękka i nieklejąca).
- Przed użyciem, dobrze jest masę owinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na dobę. (Nie jest to jednak konieczne). Masę rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie (lub na papierze do pieczenia) i nałożyć na tort. Jeśli nie pracujemy z całą masą jednocześnie to niepotrzebną masę należy zawinąć w woreczek lub folię spożywczą, aby nie obsychała.
- Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą, np. owiniętą folią spożywczą i włożoną do plastikowego pojemnika, w lodówce do 6 miesięcy. Przed rozpoczęciem pracy należy wyciągnąć ją co najmniej godzinę wcześniej z lodówki, aby się ociepliła i była łatwiejsza do zagniatania. Można ją również na chwilę podgrzać w mikrofalówce, aby zmiękła.
Sposób przygotowania w kuchence mikrofalowej:
- Pianki przełożyć do miski przeznaczonej do mikrofalówki. Dodać wodę. Kuchenkę mikrofalową ustawić na 600 Watt i pianki podgrzewać 2- 4 razy przez 30 sekund. Zamieszać. (Pianki mogą zachować swój kształt, a w środku zmięknąć i dopiero po zamieszaniu się rozpadną).
- Dalej postępować j.w. od punktu 2.
* Najlepiej użyć barwników w żelu. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę.