Szarlotka bezglutenowa
Ocena użytkowników: 5 / 5







Pyszna i prosta szarlotka bez glutenu i bez jajek. Chrupiące ciasto i chrupiąca kruszonka, a pośrodku soczyste jabłka. Bardzo smaczne ciasto nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g skrobi ziemniaczanej
- 240 g masła
- 150 g cukru
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek*
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć (na mus lub mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy powinien odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Szarlotkę podawać samą lub z kleksem bitej śmietany.
Uwagi:
- * Użyłam odmiany Gala.
- Jeśli kruszonka byłaby za sypka, to wystarczy ciasto jeszcze raz zagnieść, aż zacznie się bardziej kleić.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jestem zachwycona! W KOŃCU przepis na szarlotkę, który mi wyszedł - bardzo, bardzo dziękuję 🤍 modyfikacje moje: jak widać, kocham kruszonkę, wiec jabłek wzięłam dosłownie piec i to raczej małych niż dużych oraz użyłam maki schar bezglutenowej zamiast kukurydzianej. Serdecznie polecam i w weekend robię ponownie!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja użyłam mąki schar mix, 2 łyżki śmietany 30%, 2 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia, ciasto się nie kruszy... Pierwszy raz zrobiłam według przepisu i się kruszyło przy krojeniu,za drugim razem zmodyfikowałam i wyszło idealnie... Doradzam również trzymać ciasto w lodówce. Pozdrawiam (hi)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy produkty z modyfikacji przepisu użyła Pani dodatkowo do pozostałych składników, czy w zamian?Rozumiem, że 200 g mąki kukurydzianej i 200 g skrobi ziemniaczanej zastąpiła Pani 400 g mąką Schar-Mix, a reszta?Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja użyłam mąki kukurydzianej i mąki ziemniaczanej. Totalna porażka :( O ile ciasto się pięknie zagniotło i wyglądało na kruche to potem zamiast się piec gotowało się . Niezła zadyma ... Czy to oznacza ,że musi być SKROBIA a nie mąka?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie powinno być różnicy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi się tak zadziało jak użyłam za dużo masła.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dobry przepis, ja użyłam masła klarownego. Można też zrobić kruche ciasteczka, wychodzą idealne💗
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja zagniotłam ciasto z dodatkiem 3 jaj przepiórczych i dwóch łyżek jogurtu kokosowego. Ciasto było jednolite i plastyczne. Schlłodzilam w zamrażarce, na wierzch starałam zamrożone ciasto na tarce. Wyszło bardzo smaczne. Użyłam mąki schar mix c oraz skrobii z tapioki. Trochę masła, reszta to masło roślinne że względu na alergię. Jabłka były że słoiczka. Swojski mus.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dodać do ciasta jajko lub tylko żółtko?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Glupie pytanie, ale studzic w piekarniku czy wyjać. Mąki bezglutenowe sa sypkie i nie wiem czy lepiej zeby odparowało czy zeby trochę nawilglo?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyjąć po upieczeniu z piekarnika :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto jest surowe nie ścina się w piekarniku.
Z logicznego punktu widzenia nie ma co go wiązać bo jest masło i mąka jedynie .Masło się topi pod wpływem temperatury wiec zachodzę w głowę jak Wam wyszło to ciasto... jakim cudem😏- {"set":null,"list":{"2":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wszystko jest dobrze podane w przepisie. Chcą zrobić ciasto kruche wysatrczy mąka, cukier i masło. Może nie wzięłaś prawdziwego masła co najmniej 80% tłuszczu? tylko z dodatkiem olejów.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie podobna sytuacja i zachodzę w głowę co zrobiłam nie tak skoro tylu osobom wyszło. Masło bez laktozy 82% (tradycyjne ciasto wychodzi bez problemu), piekarnik góra-dół. Zagniotło się wybornie! I nagle takie zaskoczenie, schłodziłam przed pieczeniem w lodówce, bo piekarnik miałam zajęty, ale to chyba nie powinno zaszkodzić.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli się nie dopiekło to albo jabłka były za wilgotne (za mało przesmażone), albo w twoim piekarniku należy piec dłużej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja użyłam margaryny Kasi 70% tłuszczu i wyszło idealne
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam wczoraj. Rewelacja. Do jabłek zamiast cukru dałam 3 łyżki miodu i trochę cytryny. Przepychota 😋😋😋. Pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Składniki i proponuje jak w przepisie, tylko zamiast masła użyłam margaryne i ciasto nawet nie da się pokroić. Jest tak kruche.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast masła można dać margarynę roślinną ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto po wyrobieniu wyszło zbyt rzadkie ,teraz w piekarniku po 18 min jest surowe:(Co mogę zrobić żeby je uratować? :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piecz, aż się przyrumieni.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile kcal mniej wiecej ma takie ciasto?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja liczyłam :) całe ciasto to nie wiem ale porcja tj. 191 gramów ma 377 kcal więc całe ciasto 4524 kcal.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jestem początkującym "kucharzem", więc chciałbym zapytać: Czy ciasto na dole musi być (pod)pieczone wcześniej? Gdybym ułożył całość w tortownicy (ciasto - jabłka - kruszonka) i dał do piekarnika na jednakowy czas, to czy ciasto na dole nie upiekłoby się wystarczająco dobrze? Jeśli znajdzie Pani wolną chwilę, to będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zależy od przepisu. Czasami wystarczy wszystko razem upiec i jest dobrze. Natomiast najpewniej jest podpiec spód wcześniej, szczególnie gdy nadzienie jest wilgotne. Jeśli wychodzi Ci ciasto z podpieczonym spodem, to możesz raz zrobić test bez podpiekania i się przekonasz, czy skracając czas pracy ciasto wyjdzie dopieczone i równie dobre ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, zabieram się za robienie ciasta, ale mam pytanie czy mogę użyć innych proporcji mąk? Np. z ziemniaczanej, ryżowej i jaglanej. Mam również kojosową. Jestem kompletnie zielona w temacie bezglutenowych wypieków i nie wiem jak ciasto z danej mąki zachowuje się i smakuje. Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Według mnie to ilość skrobi zostawiłabym jak jest w przepisie, a mąkę kukurydzianą zastąpiłabym jaglaną pomieszaną z ryżową.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy mogę dać całe ciasto na spód - podpiec- i dac 1kg sera? ile wtedy min podpiekac samo ciasto? bo sernik z 1kg sera musi sie piec ok 1godziny. i czy spod tez wystudzic zanim dam mase serową? (fail) (call)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po co tyle ciasta na spód? Zrobiłabym z połowy, tak jak jest w przepisie i podpiekła do zarumienienia się ciasta. Masę serową można wyłożyć na lekko ciepłe lub chłodne ciasto.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mąka kukurydziana ma być mąką ( żółta w kolorze) czy skrobią kukurydzianą ( biała). Czy w cieście mie czuć charakterystycznego smaku mąki kukurydzianej?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mąka (żółta) ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy będzie miało znaczenie, czy masło jest "zwykłym" masłem czy klarowanym? Chyba smak może być trochę inny? masło klarowane będzie powodować, że ciasto będzie smakowało bardziej tłusto wydaje mi się (brak węgli, a więcej tłuszczu w 240 gr)? czy ktoś może potwierdzić/ zaprzeczyć? dziękuję.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi w ogóle nie wyszło z masłem klar.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jaka proporcja oleju kokosowego?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacyjny prosty przepis :-) dzisiaj opcja z rabarbarem i truskawkami :-)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się