Stefanka

Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Znane również pod nazwą grysikowiec, ciasto czeskie, czy miodownik z kaszą manną. Jeśli kogoś przeraża dodatek kaszy manny, to mogę spokojnie uspokoić, że jest ona w kawałku niewyczuwalna. Całość bardzo smaczna. Stefanka jest bardzo podobna do miodownika zamieszczonego na stronie.
Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy całość przejdzie smakiem, a placki miodowe zmiękną. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu. Gdy placki zmiękną należy ciasto przechowywać w lodówce. Polecam na święta i inne okazje.
Składniki:
Ciasto miodowe:
- 500g mąki pszennej
- 200g masła (lub margaryny)
- 150g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa grysikowa:
- 500ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny (grysiku)
- 150g cukru
- 200g masła
Polewa czekoladowa:
- 100g margaryny
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- ok. 400- 450g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło (lub margarynę) i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Ciasto podzielić na 3 części.
- Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę grysikową. Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta).
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce zimny grysik.
- Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.
- Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
- Polać ciasto polewą czekoladową.
- Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |