Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką


Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Owoce dodają soczystości, a kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i czekolady jest mega chrupiąca. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w ósemki lub kostkę.
Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
- 125 ml jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
- 350 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)
Kruszonka:
- 150 g masła (lub margaryny)
- 50 g czekolady gorzkiej
- 180 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 100 g płatków owsianych (u mnie górskich)
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem/ margaryną i posypnej mąką). Odstawić na bok.
- Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. W innej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość wymieszać łyżką. Odstawić na bok lub wstawić do lodówki.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Najlepiej przesiać i odstawić na bok. Odmierzyć jogurt i olej.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać w odstępach po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Następnie na najniższych obrotach lub mieszająć szpatułką, dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto przed i po upieczeniu:
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.