Śmietanowiec

108 Komentarzy
Śmietanowiec

Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego, białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.

To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej wymieszanej z kostkami galaretek. Można wylać ją na warstwę podłużnych biszkoptów. W wersji bezglutenowej należy zrezygnować z biszkoptów lub użyć bezglutenowych. Ciasto to przygotowuje się bardzo łatwo i nie wymaga ono pieczenia. Jest lekkie i delikatne.

Składniki:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 60g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
  • ewentualnie podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Teraz można dno formy wyłożyć biszkoptami).
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.

3

  1. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  2. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić do momentu, aż jogurt zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do tortownicy. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Śmietanowiec Śmietanowiec Śmietanowiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Mój po trzech godzinach jeszcze do końca nie stężał. Czy mam się martwić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 lat temu
    A ja zamiast galaretki oddałam zelki misie efekt super:) a wierzch udekorowalam truskawkami polanymi mleczna czekolada pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 11 lat temu
    Fantastyczny przepis ............slicznie dziekuje pierwsze ciasto ktore mi wyszlo ...ladnie wygladalo a do tego ten smak...............dziekuje....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anulka · 11 lat temu
    pychotka :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    zrobiłam dziś - dodałam jeszcze na górę truskawki + galaretka - przepyszne,lekkie ciasto na letnie popołudnie - dziękuję za kolejny udany przepis i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    czy zamiast jednej galaretki można dodać owoce - np. truskawki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Kilka dni temu zrobilam ten śmietanowiec-bardzo "smaczny przepis". Tylko nie wiem jak zrobić go, żeby by taki idealnie równy i gladki jak na zdjęciu. Chyba nigdy mi taki ladny nie wyjdzie :sad:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    To ciasto przypomina mi dzieciństwo. Pyszny śmietanowiec.
    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Pyszny!