Tort statek

84 Komentarzy

Tort statek

Czekoladowy statek piracki to moja propozycja na chłopięce, urodzinowe przyjęcie. Tort statek zażyczył sobie mój synek na 6 urodziny. Postanowiłam sprostać postawionemu mi zadaniu ;) Wcale nie było ono trudne do wykonania. Tort robi się bardzo przyjemnie, bo nie jest bardzo skomplikowany w budowie. Możecie podpatrzeć mój pomysł i przygotować taki lub podobny tort według własnej fantazji.  Do jego przygotowania potrzebne są dwa ciasta upieczone w formie keksowej: jedno duże i drugie o połowę niższe. Przełożyć możecie je dowolną masą i udekorować według własnej inwencji twórczej. Można, tak jak u mnie, pokryć go masą marcepanową lub masą cukrową, albo po prostu posmarować go masą czekoladową lub kakaową i dowolnie ozdobić.

Tort przygotowałam w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową i używając słodyczy bezglutenowych. W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Tort ma wymiary ok. 23cm długości i 15cm wysokości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe pierwsze:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Ciasto czekoladowe drugie:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 62g masła (lub margaryny)
  • 50g cukru
  • 50g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Masa maślana:

  • 250g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • ok. 400g masy marcepanowej
  • kakao
  • do ozdoby: czekolada, krówki, 2 patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe pierwsze. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób przygotować ciasto czekoladowe drugie, piekąc krócej ok. 20- 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Oba ciasta ściąć z jednej strony w trójkąt do szpica.

3

  1. Wyższe ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
  2. W niższym cieście obciąć trójkąt i z tylnej części prostokąt. (Środkowa część jest niepotrzebna). 

4

  1. Trójkąt ułożyć na trójkącie ciasta wyższego, a prostokąt z tyłu.

5

  1. Całą tylną część statku zaokrąglić nożem.

6

  1. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową.
  2. Wszystkie warstwy przełożyć masą maślaną i posmarować nią cały tort.

7

  1. Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Marcepan zagnieść z kakao. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko.
  3. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej zrobić to w następujący sposób: Ściągnąć “wystające” części statku, czyli trójkąt i prostokąt i najpierw pokryć dolną część statku marcepanem. Kolejno należy posmarować trójkąt i prostokąt od dołu masą, a następnie obłożyć je marcepanem. Ułożyć z powrotem na dolnej części statku.

8

  1. Udekorować statek według uznania. U mnie armaty zostały zrobione z kostek czekolady (Ritter Sport) i marcepanu.

9

  1. Żagle to kwadraty opalonego ogniem papieru, umocowane na patyczkach do szaszłyków. Poręcz marcepanowa oparta jest na krówkach.

Smacznego.

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] przy przygotowywaniu tortów używam kupnej masy marcepanowej. Takie torty są bardzo pracochłonne i oszczędzam na czasie ;-) Zagniatam marcepan z kakao do uzystania odpowiedniego koloru. (Zagniatam raczej w rękach, nie podsypując, chyba, że się bardzo klei). Gdy masa jest jednolita to rozwałkowuję ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Jeśli formuję np. wałek to robię to na czystym blacie, aby marcepan nie pokrył się z zewnątrz niepotrzebnie kakao. Zawsze wychodzi taki śliski i błyszczący.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Ale piękny torci :-) wlaśnie szukalam pomyslu na torcik dla mojego bezglutka, wstrzelilaś się fantastycznie ;-).Asiu powiedz mi czy Twoja córcia na diecie bg troszke urosla i przytyla bo ja z wagą mojego bezglutka mam problem.Pozdrawiem serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 12 lat temu
    Dzień dobry. Mój marcepan (z Pani przepisu) zagnieciony z kakao był matowy, niestety. Jak Pani nadaje mu połysk?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Janisiu[/b] monety i ptak są plastikowe. Pożyczyłam od Szymona do zdjęć :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 12 lat temu
    ach, w przekroju jest jeszcze piękniejszy! jestem zachwycona. i te fale... do tego musiał być przepyszny :)
    Mam pytanko: z czego są zrobione monety i ten czarny ptak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 12 lat temu
    A'propos oczek - bardzo ładne wychodzą z cienkiej warstwy kremu i dowolnych drażetek czekoladowych w kolorowej skorupce cukrowej - typu m&m's tylko bez napisów. Niebieskie, zielone czy brązowe - wszystkie wyglądają ślicznie. Jeśli potrzebujesz mniejsze to można na płatki migdała o regularnym kształcie przykleić np okrągłe łezki czekoladowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 12 lat temu
    W grudniu spędziłam wiele godzin na oglądaniu tortów i 1 z 3 interesujących mnie motywów to był właśnie statek piracki. Muszę przyznać, że ten jest najpiękniejszy jaki widziałam. Synek miał urodziny 2 tygodnie temu, ale dzieki Tobie zaoszczędziłam już w tym roku dużo czasu, bo w grudniu nie będę musiała szukać, planować i zastanawiać się - juz teraz wiem, że na 4 urodzinki synek będzie miał właśnie taki tort :) Przecudny, dech zapiera :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Moniko[/b] zobacz w "zdjęciach czytelników". Tam jest miś co ma oczy zrobione z kokosu, a źrenice z ziarenka kawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MagiczneWypieki.pl · 12 lat temu
    Wspaniały statek. Syn na pewno się ucieszył :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Rewelacja!! Ja przymierzam się do Misia prostszego tortu dla początkujących, tylko nie mam masy marcepanowej i nie wiem z czego zrobić oczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Jejku, jaki on jest piękny!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ziutula-kaszubka · 12 lat temu
    ale cudeńko....gratuluję talentu ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 12 lat temu
    Co tu dużo mówić, tort jest po prostu niesamowity :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania NaStole.pl · 12 lat temu
    Wspaniały!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Seanaith · 12 lat temu
    Przepiękny! Toż to prawdziwy majstersztyk! Jesteś genialna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 12 lat temu
    Super! Przepiekny Pani statek spadl mi jak z nieba, poniewaz za tydzien bedziemy swietowac 5 urodziny synka wielkiego amatora piratow! Dziekuje za tak szczegolowy opis przygotowania i rzeczywiscie wcale nie takie to skomplikowane.Dziekuje bardzo!
    Wioletta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elzbieta · 12 lat temu
    To jest dzieło sztuki kulinarnej ! Gratuluję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Canette · 12 lat temu
    Piękny !!! Normalnie arcydzieło, na pewno wzbudził nie lada podziw :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 12 lat temu
    Wygląda fantastycznie! Doskonale go pokazałaś, faktycznie wydaje się nie być trudny do wykonania, a efekt rewelacyjny!! Gratuluję pomysłu:)
    Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kazik45 · 12 lat temu
    Jestem pełen podziwu i gratuluję pomysłu, nie mówiąc o samym wykonaniu.
    Piękne, mówię to jako facet :roll: