Tarta orzechowa
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Tarta orzechowa Tarta orzechowa](/images/content/499/tarta-orzechowa.jpg)
Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.
Składniki na formę do tarty o śr. ok. 27cm:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 125 g masła (lub margaryny), schłodzone
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
Nadzienie:
- 150 g cukru
- 300 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła (lub margaryny)
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g orzechów włoskich
- skórka starta z pomarańczy, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Formę do tarty (o średnicy ok. 27- 28cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem).
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru i jajka zagnieść jednolite ciasto (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręką). Ciastem wykleić formę (dno i boki), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
- Przygotować nadzienie: Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietankę, cukier i mąkę, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
- Do lekko ciepłej masy dodawać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |
![Tarta orzechowa Tarta orzechowa](/images/content/499/tarta-orzechowa_2.jpg)
![Tarta orzechowa Tarta orzechowa](/images/content/499/tarta-orzechowa_3.jpg)
![Tarta orzechowa Tarta orzechowa](/images/content/499/tarta-orzechowa_4.jpg)
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.