Tarta orzechowa

Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru
- 125g masła lub margaryny
- 1 jajko
Nadzienie:
- 150g cukru
- 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 50g mąki pszennej
- 50g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 200g orzechów włoskich
- ewentualnie skórka starta z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Formę na tartę (o średnicy 26cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
- Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietanę, cukier i mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
- Do lekko ciepłej masy dodać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 1 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.