Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa przepyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można je trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto miodowe:
500 g mąki pszennej
200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
200 g cukru pudru
2 jajka (rozmiar M), schłodzone
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
200 g posiekanych orzechów włoskich
100 g cukru
120 g masła (lub margaryny)
2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
250 g masła
100 g cukru
400 ml mleka
Dodatkowo:
ok. 400 g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto miodowe: Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać ostudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym).
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
Przygotować masę orzechową: Masło roztopić w rondelku z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć, mieszając, na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową: Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucierać przez ok. 10 minut, na wysokich obrotach, na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niższych obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.
Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kacper·
7 lat temu
Super przepis, ciasto robiłem w sylwestra na sylwestra :p mimo wszystko bez odstania swojego było pyszne, wszystkim smakowało. Teraz, po 2 dniach jest faktycznie jeszcze lepsze, smakiem przypomina trochę czekoladki Ferrero Rocher.
Zmodyfikowałem nieco przepis i zrobiłem dwie wersje:
1. Mąka orkiszowa
Miód gryczany
Budyń waniliowy
2. Mąka pszenna do wypieku chleba
Miód wielokwiatowy
Budyń śmietankowy
W obu powidła śliwkowe z rumem (można znaleźć w sklepie)
Oba ciekawe, moim zdaniem nieco lepsze to na mące orkiszowej z miodem gryczanym.
Ciasto dość pracochłonne, ale warte wysiłku :) zrobiłem 2 blachy z przepisu, ale w czterech mniejszych foremkach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
7 lat temu
Najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam! To był mój pierwszy raz z Pani przepisami i powiem,że nie ostatni. Chyba najlepszy przepis na miodownik jaki jest dostępny w internecie. Dziękuję serdecznie! Dzięki Pani, rodzina rozdała mi mnóstwo komplementów! Odnośnie ciasta u mnie na drugi dzień było idealne. Dziwie się,że wytrzymało do świąt, chociaż nie ukrywam zostały resztki. Co do trudności ciasta to najtrudniejsze było wyklejenie blaszek ciastem. Myślałam,że proporcje są złe i ciasta jest za mało ale po czasie formowania ciasto zaczęło się lepiej rozprowadzać po blaszce. Pozdrawiam serdecznie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
8 lat temu
Bardzo pyszne ciasto dzisiaj robię je już piąty raz.
Ciasto jest nie z tej ziemi polecam robić je każdemu z tego przepisu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
toska·
12 lat temu
Ciasto wyszło mi idealnie. Przepyszne i łatwe. W sumie nie wymaga żadnych cukierniczych umiejętności, co dla mnie jest istotną zaletą ;)
Gorąco polecam ten przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
Niebo w gębie! Świetne z powidłami - dzięki nim jest bardziej wyraziste. Piekłam wczoraj późnym wieczorem i bałam się, że placki nie będą wystarczająco miękkie, ale już rano wręcz rozpływały się w ustach. Polecam! i dziękuję za przepis.
Przy okazji życzę Autorce bloga i wszystkim Czytelniczkom wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, udanych...miodowników!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
13 lat temu
Do tej pory piekłam miodownik wg innego przepisu, ale ten bije go na głowę ! Pycha!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
3 miesięcy temu
To nie jest miodownik. Tylko orzechowiec. Miodownik nie ma powideł i orzechów. Jest tylko ciasto miodowe i krem budyniowy. Robiłam orzechowiec, przepis identyczny jak ten tylko o jedną warstwę mniej. Lepiej zmienić nazwę i nie mylić ludziom ciast.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roza·
7 miesięcy temu
Piekę z tego przepisu już kolejny któryś raz o zawse wychodzi pyszne .Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janina·
11 miesięcy temu
Potwierdzam. Jedno ze smaczniejszych ciast 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
11 miesięcy temu
Pycha. Zrobiłam na święta i na Nowy Rok. Coś wspaniałego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
11 miesięcy temu
Przepyszne ciasto ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
11 miesięcy temu
Chyba ze zmęczenia ;) pomyliłam sobie i blat z orzechami dałam do środka. Tknęło mnie po fakcie. 🤦Na wierzchu jest ten zwykły. Zostawić tak czy zrobić jakąś polewę czekoladową dla lepszego efektu wizualnego? Tylko czy polewa nie będzie już przedobrzeniem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
11 miesięcy temu
Czy mozna powidla zastapic dzemem porzeczkowym i fodac na 1 placek kajmak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
1 lat temu
niestety nie mogę jeść orzechów ani czekolady (jak sugerowali niektórzy we wpisach odnośnie polewy), jak udekorować zatem górną warstwę, co Pani proponuje? czy masy budyniowej wystarczy na obsmarowanie górnego blatu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
A możesz kakao? Wtedy proponuję zrobić górę jak w Stefance: https://domowe-wypieki.pl/ciasta/599-stefanka
Jeśli kakao też nie może być to można zrobić masę budyniową z 1,5 porcji i wierzch posypać np. podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
11 miesięcy temu
Bardzo Ci dziękuję:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna·
11 miesięcy temu
Może zrobić polewę karmelową/krówkową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
2 lat temu
Ile dni może stać w lodówce to ciasto?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że nawet do tygodnia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 lat temu
Witam, czy mogę przełożyć to ciasto domową czekośliwką (powidła z gorzką czekoladą) zamiast zwykłych powideł???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Ciasto przepyszne .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania ·
2 lat temu
Dzień dobry, czy można to ciasto zrobić bez powideł?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
2 lat temu
Chciałabym zrobić ale z masą z kaszy, czy mogłabym prosić i przepis na taką masę do tego przepisu?