Ciasto jajko sadzone

Ciasto z wyglądu przypominające jajka sadzone. To ucierane ciasto pokryte delikatnym kremem z budyniu i kwaśnej śmietany, a na wierzchu połówki moreli przykryte przezroczystą galaretką. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające w smaku.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
  • 80 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 500 g gęstej śmietany*

Dodatkowo:

  • morele w puszce (duża puszka ok. 850 ml)
  • 3 listki żelatyny (lub 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę budyniową: 500 ml mleka zagotować. Budynie w proszku wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu trzepaczką, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za dużo, aby nie rozrzedzić budyniu. Można również położyć bezpośrednio na budyniu folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Do chłodnego budyniu wmieszać trzepaczką śmietanę. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto ucierane: Miękkie masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty).
  3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodać mąkę z proszkiem porcjami na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 30x 40 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Ciasto jest dość gęste i na tę formę wychodzi go niedużo). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Morele odsączyć na sitku. Soku nie wylewać!
  6. Na chłodne ciasto wyłożyć masę budyniową. (Należy rozłożyć ją tak, aby dotykała brzegów formy. W ten sposób nie będzie przerwy między formą, a ciastem i będzie można spokojnie wylać później płynną galaretkę). Morele ułożyć na masie wypukłą stroną do góry. Piec w nagrzanym piekarniku kolejne 15 minut temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Żelatynę namoczyć w 250 ml soku morelowego z puszki. (Jeśli będzie troszkę mniej soku, to nie szkodzi). Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać sok, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodny sok wylać na ciasto.
  8. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Uwagi:

  • * Śmietana może być dowolna, byle gęsta. Piekłam już na gęstej, polskiej śmietanie 12%, creme fraiche i na niemieckiej saure Sahne.
  • Zamiast żelatyny można użyć polewę do tortów (Tortenguss). 2 opakowania polewy do tortów przezroczystej (Tortenguss) wymieszać z 50 g cukru i połączyć z 500 ml soku z moreli. Ciągle mieszając, zagotować. Gotową polewę pozostawić na chwilę, następnie wyłożyć na ciasto.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto jajko sadzone Ciasto jajko sadzone