Lekkie i orzeźwiające ciasto, mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na delikatnym biszkopcie, przykryta delikatną cytrynową pianką. Całość przykryta cytrynowymi herbatnikami. Ciasto jest kwaskowe i nie za słodkie. Dominującym smakiem jest oczywiście ... cytrynowy ;-) .
Zmodyfikowałam przepis nadesłany przez Asię. Asiu bardzo dziękuję za inspirację :)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Poncz:
½ szklanki wody
trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
1 ½ szklanki wody
1 szklanka cukru (200g)
200g masła
Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
ok. 140g herbatników (20 sztuk)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
Na górę ułożyć herbatniki.
Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).
Zrobiłam to ciasto na imprezę rodzinną i zebrałam mnóstwo komplementów :) Pominęłam herbatniki i lukier a i tak było pyszne. Ciasto na pewno nie jest lekkie,ale za to orzeźwiające. Polecam!
Polecam zmodyfikować ten przepis o inne owoce jest mega :) zwłaszcza zamiast cytryn np z kiwi, brzoskwinie, jagody naprawdę pyszne wystarczy pokombinować
Ciasto świetne :) robiąc to ciacho kolejny raz trochę je zmodyfikowałam zamiast cytryn dałam pomarańcze, a to dlatego,że zabrakło mnie cytryn :) i też wyszło ekstra.
Witam,
Jest to mój pierwszy komentarz jakiegokolwiek przepisu w sieci - ciasto jest świetne, w sam raz na obecne upały, niepozbawione nuty słodyczy, bardzo pomysłowe, fajnie wygląda i świetnie się kroi wg herbatników. Dziękuję za przepis - jutro robię je po raz drugi i zabieram się też za ciasto balowe, pozdrawiam!
Ciasto cudne. Zawsze mi się udaje. Na święta chcialam by byli bardziej dekoracyjne i ugotowalam trzy cytryny (dorodne) w syropie, pokroilam w plastry, poukladalam na herbatnikach i zalalam galaretka cytrynowa( 2-3 szt.) Pozdrawiam
Nie można się wściekać na autora przepisu za to,że akurat komuś coś nie wyszło...tym bardziej,że większość przepis wychwala. Budyń musi być zimny aby połączyć go z masełkiem.Ponadto trzeba dodawać go stopniowo.
Witam, cisto znałam tylko z opowieści cioci a tu zrobiło rewelację i w domku i w pracy:). Dziękuję za bardzo dokładnie sprecyzowany przepis jest tak dokładny że nie może się nie udać:) pozdrawiam
Robiłam wczoraj po raz pierwszy to ciasto i..już go prawie nie ma:) Miałam troszkę inny przepis, zaglądnęłam tutaj akurat zobaczyć jak to ciasto powinno wyglądać, bo wcześninej go ani nie jadłam ani nie widziałam. Jest rewelacyjny! Osobiście nie miksowałam masła,ale rozpuściłam je w zagotowanym kremie budyniowym, wyszedł pyszny budyń,który idealnie komponuje się z viszkoptem,który jest na spodzie.
Dzień dobry, od dawna chodzi za mną ciasto cytrynowe, i chciałabym jutro podjąć wyzwanie i je zrobić :). Jednak zamiast zwykłego białego cukru oraz cukru pudru chciałabym użyć cukru brązowego/trzcinowego. Chciałabym się zapytać, czy będzie to jakaś różnica w smaku ciasta? Bądź czy cukru brązowego powinnam dać trochę więcej niż białego? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!
[quote]A ja jestem zla jak miksowalam mase budyniowa z maslem masa sie zwazyla masakra! do tego uwazam ze na tak mala ilosc masy budyniowej az 200 g masla? i to ma byc lekkie ciasto?[/quote]
Jeżeli masło i budyń będą miały tę samą temperaturę krem nie ma prawa się zważyć. Trzeba wyjąc masło z lodówki odpowiednio wcześniej, natomiast budyń powinno się ostudzić i wtedy będzie git.
A ja jestem zla jak miksowalam mase budyniowa z maslem masa sie zwazyla masakra! do tego uwazam ze na tak mala ilosc masy budyniowej az 200 g masla? i to ma byc lekkie ciasto?
Ciasto jest przepyszne, zagościło już w moim zeszycie z przepisami:)
wszystkim gosciom bardzo smakowało ze zwgledu na orzeźwiający smak. Polecam niezdecydowanym, tego ciasta nie da się zepsuc :)