Cytrynowiec

154 Komentarzy

Cytrynowiec

Lekkie i orzeźwiające ciasto, mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na delikatnym biszkopcie, przykryta delikatną cytrynową pianką. Całość przykryta cytrynowymi herbatnikami. Ciasto jest kwaskowe i nie za słodkie. Dominującym smakiem jest oczywiście ... cytrynowy ;-) .

Zmodyfikowałam przepis nadesłany przez Asię. Asiu bardzo dziękuję za inspirację :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Poncz:

  • ½ szklanki wody
  • trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
  • 1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 200g masła

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
  4. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
  5. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
  6. Na górę ułożyć herbatniki.
  7. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).
Smacznego. 

Uwaga: 1szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5- 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Ciasto jest przepyszne, zagościło już w moim zeszycie z przepisami:)
    wszystkim gosciom bardzo smakowało ze zwgledu na orzeźwiający smak. Polecam niezdecydowanym, tego ciasta nie da się zepsuc :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Polecam przepis! Ciasto wyszło nawet mi :) (a jestem osobą niegotującą i nie piekąca praktycznie w ogóle, babki na święta i tyle z wypieków) Bardzo dobre w smaku i jest takie.... Inne :) Naprawdę bardzo fajna odmiana, jeśli u kogoś, tak jak u mnie, królują słodkie ciasta z przesłodzonymi masami. Wszystkim w domu smakowało :)
    Dla mnie najtrudniej było zrobić biszkopt, bo nie wychodzą mi z zasady, ale ten się ładnie upiekł, bez zbędnych rewelacji. Masy potem już się same miksują :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 11 lat temu
    To ciasto upiekłam wczoraj i całej mojej rodzinie bardzo smakowało!

    :lol: :lol: :lol: :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Zrobiłam, wprowadzając lekkie modyfikacje :) Użyłam mniejszej ilości śmietanki a na górę dałam czekoladę zamiast lukru. Wyszło pysznie! Oto efekt:
    http://planeta-smaku.blogspot.com/2014/03/cytrynowiec.html
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    Ciasto cytrynowe po prostu rewelacyjne!
    Polecam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola87 · 11 lat temu
    nie lubie przepisów z internetu niedosc że kiepsko mi idzie z wypiekami to zazwyczaj te z sieci to w moim wykonaniu totalna porażka ALE JEST SUKCES postanowiłam ostatni raz zaryzykować i trafiłam właśnie na cytrynowiec z tej że stronki CIASTO NIE DOSC ZE BYŁO SMACZNE to jeszcze całkiem proste w wykonaniu polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ata · 12 lat temu
    Ciasto lekkie i pyszne. Napewno bede wracac do tego ciasta. Gosciom rowniez smakowalo. Pozdrawiam i polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mela67 · 12 lat temu
    Przepis przetestowany. Ciasto pyszne - serdecznie wszystkim polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    ciasto bardzo pyszne, mocno aromatyczne cytrynką i co najważniejsze proste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kata[/b] nie, tylko świeża cytryna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    `Kata · 12 lat temu
    Czy zamiast soku z cytryny nada się również gotowy sok cytrynowy, tzw. cytrynka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 8 lat temu
      A gdybym dodała na górę zamiast herbatników galaretkę cytrynowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Wiktorio[/b] białka ubijam zawsze mikserem na najwyższych obrotach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 12 lat temu
    przepis cudowny, zaraz zamierzam wypróbować! :)
    mam tylko pytanie, białka ubijasz mikserem czy ręcznie? a jak mikserem to na jakich obrotach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa R · 12 lat temu
    Ciasto przepyszne i prześliczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Magdo[/b] jest podane w przepisie, pkt. 1
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    A ja mam pytanko:-)na jaka blaszkę jest te smakowite ciasto?;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Dziękuję za wspaniały przepis.Ciasto super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Uwielbiam te ciasto !!! Robię je na każde urodziny każdemu serdecznie polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KasiaA · 12 lat temu
    Ciasto nie jest dla mnie nowością, jednak miałam inną wersję tego przepisu.... Uważam, że Pani jest o wieeele lepsze :) Rano pierwszy kawałek był do kawy a teraz zastanawiam się czy nie upiec kolejnego :) Do jutra zostanie tylko miłe wspomnienie tej pyszności :)
    P.S. Dziękuję Bogu, że kiedyś przypadkiem trafiłam na stronę domowe-wypieki.pl. Nawet ciasto dość trudne w wykonaniu udaje się rewelacyjnie, to dzięki idealnym opisom :) Gratuluję pomysłu na podzielenie się z innymi swoją pasją :) Serdecznie Panią pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja owsiana · 12 lat temu
    Ciasto przepyszne.Miłośnikom cytrusów bardzo polecam:)