Cytrynowiec

153 Komentarzy

Cytrynowiec

Lekkie i orzeźwiające ciasto, mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na delikatnym biszkopcie, przykryta delikatną cytrynową pianką. Całość przykryta cytrynowymi herbatnikami. Ciasto jest kwaskowe i nie za słodkie. Dominującym smakiem jest oczywiście ... cytrynowy ;-) .

Zmodyfikowałam przepis nadesłany przez Asię. Asiu bardzo dziękuję za inspirację :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Poncz:

  • ½ szklanki wody
  • trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
  • 1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 200g masła

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
  4. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
  5. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
  6. Na górę ułożyć herbatniki.
  7. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).
Smacznego. 

Uwaga: 1szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5- 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 miesięcy temu
    Witam a można zrobić na spodzie z biszkopcikow ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 miesięcy temu
    to ciasto to petarda, mocno cytrynow, wyrożniające się a najlepszy jest krem, pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 7 miesięcy temu
    Można zastąpić cytrynę pomarańczą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 1 lat temu
    Na jaką wielkość blachy jest przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 2 lat temu
    Ciasto przepychota :) zapomnialam o ponczu na biszkopcie i wylozylam odrazu mase budyniowa wlozylam do lodowki i juz nie dalo sie tego sciagnac.. Ale to nic :) podziurawilam to widelcem i podlalam calosc tym ponczem i wyszlo tez dobre. Smietanki tez mialam 100 ml mniej ale mimo to wyszlo super, ciutke bardziej cienka warstwa ale mi to nie przeszkadza. Ciasto efektowne i pyszne orzezwiające :) dziekuje za przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 2 lat temu
    Witam, ile łyżek to jest 60g maki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oool · 2 lat temu
    Czy mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną skrobia ziemniaczana ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Chciałabym zrobić biszkopt z samą pianką cytrynową i na nią po stężeniu wyłożyć galaretkę cytrynową. Czy ta pianka udźwignie galaretkę i ewentualnie plasterki brzoskwiń ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możliwe, ale jednak warstwa samej galaretki jest cięższa niż piankowa więc ja zrobiłabym najpierw galaretkę z brzoswkiniami i na to warstwę piankową. Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną lub startą czekoladą, żeby wyglądało ładnie i nie goło ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Co do budyniu ja margarynę gotuje z wodą cukrem i sokiem z cytryny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 3 lat temu
    Z początku miałem ochotę na babkę cytrynową, aaaale pomyślałem o czymś bardziej ambitnym i mniej suchym aż trafiłem na ten przepis. Od dzisiaj to jedno z moich ulubionych ciast. Przepis konkretny, ciasto bardzo smaczne. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Dzień dobry, a gdyby zamiast masła dać mascarpone do masy budyniowej? Wyjdzie czy nie wyjdzie? Marta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Witam, zwarzyla mi się pianka cytrynową, podczas dodawania galaretki. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Proszę o pomoc
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Klaudia · 3 lat temu
      Galaretka mogła być jeszcze delikatnie ciepła, bądź śmietana zbyt zimna. Składniki muszą mieć mniej więcej tą samą temperaturę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Czy można spod zrobić równiez z herbatników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala Wojciechowska · 4 lat temu
    Dlaczego biszkopt wychodzi mi suchy?Nawet jak go zwilze? :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Biszkopt taki jest. Jeśli chcesz bardziej wilgotny to zrób biszkopt genueński (przepis znajdziesz w kategorii biszkoptowe).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Czy mogę użyć tortownicy? Jeśli tak to jaka duża powinna byc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Mój pierwszy Cytrynowiec :D wyszedł jak dla mnie idealny i przepyszny ;) przepis super (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M. · 5 lat temu
    Dlaczego masa cytrynowa mi się waży? Robiłam to ciasto już drugi raz i znowu sie zważyła. Będę wdzięczna za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia Banach · 6 lat temu
    Robiłam te ciasto już kilka razy, jest przepyszne☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Skusiłam się i nie żałuje (heart) Ciasto pyszne,lekkie i orzeźwiające (heart) Gorąco polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanka · 6 lat temu
    Przepis jest bardzo dobry - dokładny, ciasto jest łatwe i raczej nie może nie wyjść. Smak bardzo orzeźwiający, chociaż jak dla mnie - 'za mało ciasta w cieście'. Po zjedzeniu jednego kawałka już ma się dosyć. Mam wrażenie że jem sam krem. Raczej nie zrobię go ponownie.