Cytrynowiec

153 Komentarzy

Cytrynowiec

Lekkie i orzeźwiające ciasto, mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na delikatnym biszkopcie, przykryta delikatną cytrynową pianką. Całość przykryta cytrynowymi herbatnikami. Ciasto jest kwaskowe i nie za słodkie. Dominującym smakiem jest oczywiście ... cytrynowy ;-) .

Zmodyfikowałam przepis nadesłany przez Asię. Asiu bardzo dziękuję za inspirację :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Poncz:

  • ½ szklanki wody
  • trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
  • 1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 200g masła

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
  4. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
  5. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
  6. Na górę ułożyć herbatniki.
  7. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).
Smacznego. 

Uwaga: 1szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5- 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 12 lat temu
    Budyń kojarzy mi się z mlekiem , więc dlatego pytam.Masa budyniowa z wodą czy z mlekiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] z lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Witam czy śmietana do ubijania ma byc prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    Bardzo dobre ciasto. Herbatniki posmarowałam lukrem zabarwionym na biało i na środku każdego kawałka robiłam żółte koło. Udekorowałam je w stylu wielkanocnych jajek.Polecam na Wielkanoc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    [quote]Witam czy wyjdzie mi biszkopt z 3 jajek? Cz moż elepoiej zrobić z więcej?[/quote]
    Kasiu wyjdzie Ci napewno tylko ze bedzie ciut nizszy niz standardowy biszkopt z 5 jaj:) Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Basiu[/b] nie lubię tak przeliczać, bo to nie wychodzi dokładnie, ale jeśli nie masz wagi to jest to ok. 6 płaskich łyżek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 12 lat temu
    Witam ile to jest 60 g mąki na łyżki?
    Prosze o pomoc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Witam czy wyjdzie mi biszkopt z 3 jajek? Cz moż elepoiej zrobić z więcej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] najpierw musisz utrzeć masło i kolejno po łyżce dodawać zimny budyń. Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    witam czy moge zrobić tak mase że do zimnego budyniu dam masło i wszystko razem mikserem wymieszam?
    Bo boje się żę jak bede ucierać masło a potem dawać budyń to się mi zetnie masa(zawsze tak się mi robi);

    I prosze o rade jak zrobić mase żeby się nie ścieła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ewo[/b] nie jest za dużo na tyle soku z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    Witam mam takie pytanie czy 1 szklanka cukru do budyniu nie bedzie za duzo?
    Czy nie bedzie za słodki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mako · 12 lat temu
    Cóż tu dużo mówić - PYSZNE !!! Dziękuję za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona Knosala · 12 lat temu
    Robiłam już te ciasto trzy razy :) za każdym razem wychodziło ciasto idealne :) bardzo polecam te ciasto :) jest PYSZNE!!!!!!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Ciasto super! pycha jestem po urodzinach goście poszli posprzątałam i siedzę sobie przy herbatce i jem ciacho polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Honorata · 12 lat temu
    pyszny placuszek,polecam! właśnie go zajadam:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Ciasto rewelacja, ja spróbowałam też zrobić takie ciasto z pomarańczy, było pyszne -polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Właśnie Joasiu jesteś wielka!!!!!!! :-) mój biszkopt ma ok 4cm z 3 jajek. Zawsze mi takie wysokie wychodzą.....Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] z 3 jajek wyszedł Ci strasznie wysoki? To przetnij go na pół i do środka daj masę budyniową, a piankę cytrynową na górę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Witam właśnie upiekłam biszkopt wg Pani przepisu i strasznie wysoki :eek: jest na blaszce 24/35 co robić na jakiej blaszce to zrobić? Albo przepołowię na 2 częsci i będę miała 2 ciasta ale czy starczy mi tej masy? pomocy!!!!!!!!!!