Lekkie i orzeźwiające ciasto, mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na delikatnym biszkopcie, przykryta delikatną cytrynową pianką. Całość przykryta cytrynowymi herbatnikami. Ciasto jest kwaskowe i nie za słodkie. Dominującym smakiem jest oczywiście ... cytrynowy ;-) .
Zmodyfikowałam przepis nadesłany przez Asię. Asiu bardzo dziękuję za inspirację :)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Poncz:
½ szklanki wody
trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
1 ½ szklanki wody
1 szklanka cukru (200g)
200g masła
Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
ok. 140g herbatników (20 sztuk)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
Na górę ułożyć herbatniki.
Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).
Bardzo dobre ciasto. Herbatniki posmarowałam lukrem zabarwionym na biało i na środku każdego kawałka robiłam żółte koło. Udekorowałam je w stylu wielkanocnych jajek.Polecam na Wielkanoc.
[quote]Witam czy wyjdzie mi biszkopt z 3 jajek? Cz moż elepoiej zrobić z więcej?[/quote]
Kasiu wyjdzie Ci napewno tylko ze bedzie ciut nizszy niz standardowy biszkopt z 5 jaj:) Pozdrawiam :)
witam czy moge zrobić tak mase że do zimnego budyniu dam masło i wszystko razem mikserem wymieszam?
Bo boje się żę jak bede ucierać masło a potem dawać budyń to się mi zetnie masa(zawsze tak się mi robi);
I prosze o rade jak zrobić mase żeby się nie ścieła
Witam właśnie upiekłam biszkopt wg Pani przepisu i strasznie wysoki :eek: jest na blaszce 24/35 co robić na jakiej blaszce to zrobić? Albo przepołowię na 2 częsci i będę miała 2 ciasta ale czy starczy mi tej masy? pomocy!!!!!!!!!!