Brownie z wiśniami


Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe (zawiera bowiem aż 3 tabliczki czekolady) i mocno gliniaste. Dodatek wiśni sprawia, że brownie jest jeszcze bardziej soczyste i z nutą owocową.
Składniki na tortownicę 26cm:
- 200 g masła
- 300 g czekolady gorzkiej
- 100 g cukru
- 4 jajka, temperatura pokojowa
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 150 g odsączonych wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże, wypestkowane wiśnie. Sok można pominąć)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać). Następnie odważyć 150 g wiśni.
- 200 g czekolady (połamanej na kawałki) i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
- 100 g czekolady posiekać drobno.
- Kakao, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
- Całe jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła).
- Wmieszać szpatułką posiekaną czekoladę.
- Dodać kakao ze skrobią i proszkiem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
- Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku). Ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.