Rolada malinowa

Jest to przepis na biszkoptową roladę z pysznym, delikatnym kremem malinowym. Cała rolada jest bardzo delikatna i lekka. Łatwo się ją przygotowuje. Krem jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki. Biszkopt zrobiłam dla urozmaicenia w dwóch kolorach. Możecie również zrobić inne wzory np. kółka, zygzaki, kratkę lub dowolne esy floresy. W szybszej wersji oczywiście można zrobić tylko jasny lub ciemny biszkopt. Rolada nadaje się od razu do spożycia.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ szklanki cukru (100 g)
- ½ szklanki mąki pszennej (80 g)
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (80 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Krem:
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.
- Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
- Ok. 2/3 masy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden koniec, tworząc nieduży otwór. Zrobić na białej masie dowolne wzory.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
- Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem: Maliny zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
- Zwinięty biszkopt delikatnie rozwinąć. Rozłożyć na nim krem pozostawiając ok. 2cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, aby krem nie wypłynął. Biszkopt zwinąć ponownie w roladę.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka = 250ml.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 12 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 14 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.