3 Bit

430 Komentarzy
3 Bit

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. 3 Bit jest bardzo podobne do "Ciasta balowego". Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Dlatego starałam się, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga).

1 szklanka= 250 ml

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • ⅔ szklanki cukru (= ok. 130 g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 40- 45 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45 g)
  • 180 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  2. Przygotować masę budyniową: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga:

W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500 ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja dodałabym, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z 180 g masła.

Źródło: Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu ze strony wielkiezarcie.com Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
3 Bit 3 Bit 3 Bit
3 Bit
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ptys · 5 lat temu
    Jest super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 6 lat temu
    ja dodaje do śmietany serek mascarpone i wychodzi super ☺polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miroslaw · 6 lat temu
    Nie mam dostępu do śmietan-fix. Czego użyć w zastępie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Pomiń.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marika · 5 lat temu
      Możesz rozpuścić żelatynę (2 łyżeczki w 1/4 szkl. zimnej wody,jak napecznieje dolać gorącej wody do połowy szklanki i rozmieszac.) Po ubiciu smietany, dodać zelatyne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 6 lat temu
    na jakiej blaszce było robione ciasto?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Witam. Czy mogę użyć kakaowych herbatnikow?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    Witajcie,do smietanki dodałam zelatyny,gotując budyń wrzucilam kostke masła i najlepiej kłaść gorącą masę,bo fajnie zmiękną herbatniki,potem do zamrażarki i szybkie ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 6 lat temu
    W przepisie jest śmietanka 36%, ale nigdzie nie jest napisane kiedy i do czego jej użyć? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 6 lat temu
    A ja sobie uprościłam, masło dodaję do ciepłego budyniu i miksuję. Ta konsystencja bardziej mi odpowiada. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ASIA · 6 lat temu
    Przepyszne! Wszyscy sie zachwycaja, nawet narzeczony, który pilnuje diety co chwile sobie kawałeczki ciasta kroi ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 6 lat temu
    Dzień dobry, czy zamiast ucierać masło z budyniem, można masło rozpuścić w gorącym budyniu? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michalina · 6 lat temu
      Zawsze tak robię, nie mam cierpliwości na klasyczne ucieranie - wychodzi przepyszna no i przy okazji szybko się schładza :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 6 lat temu
    Ja do bitej śmietany dodaję tężejącą galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 1 szklance wody, polecam wypróbować, ciasto nabiera ciekawego smaku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyś · 6 lat temu
    Czy zamiast masła może być margaryna kasia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 6 lat temu
    Zamiast herbatników dodaj krakersy. Pyszne połączenie słodkiego ze słonym. Smakuje jak że słonym karmelem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Viktoria · 6 lat temu
      O! :) Ja uwielbiam połączenia słono-słodkie a na to bym nie wpadła, spróbuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 6 lat temu
    Mam pytanie dlaczego w 500 ml mleka zrobić dwa budynie jeśli na opakowaniu jednego jest napisane ze jeden zrobić w 500ml ? A Pani pisze ze w 500 ml wsypać dwa budynie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aneta · 6 lat temu
      Jest gestszy krem. Czesto tak robie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 6 lat temu
      Bo jeden budyń na 500 ml mleka ma rzadką konsystencję ( taka do jedzenia a nie do ucierania masy), żeby był gęsty i nadawał się do ucierania muszą być dwa budynie na 500 ml mleka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Pyszne :) aczkolwiek ostatnio śmietana mi się zważyła po dodaniu śmietan fix dlatego idę na łatwiznę i wymieniłam ją na bitą śmietanę z proszku... też pycha i znika w mig :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 6 lat temu
    Wspaniałe ciasto i u nas bardzo często na stole.
    Dodaje jeszcze pod bitą śmietanę dżem porzeczkowy na przełamanie smaku bardzo polecam.
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leszek · 6 lat temu
    A gdzie się podziała słodka śmietana 30%? Jest w składnikach a w przepisie nie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 6 lat temu
    Wspaniały przepis! Ciasto przepyszne. Wszyscy się tak zajadali, że dziś zrobiłam je po raz drugi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 6 lat temu
    Czy mogę użyć masy kajmakowej zamiast krówkowej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Dla mnie to to samo kajmak i masa krówkowa. Nawet na puszkach potrafią być umieszczone obie nazwy (emo)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ja · 8 lat temu
    czy mogę przygotowac to ciasto na 2 dni przed podaniem?