Szarlotka sypana


Szarlotka sypana to łatwa szarlotka składająca się z jabłek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu. Szarlotka jest smaczna i prosta.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
Nadzienie:
- ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
- Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
- Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250 ml.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.