Kremówka / Napoleonka

178 Komentarzy
Kremówka / Napoleonka

Prezentuję Wam przepis na pyszną kremówkę (napoleonkę). O nazwę tego ciastka sprzeczali się już niejedni ;-). Pochodzę z Małopolski i dla mnie będzie to zawsze kremówka. Napoleonka natomiast to wysokie ciastko z dużą ilością różowej lub białej pianki w środku.

Koniecznie chciałam upiec kremówkę podobną do tej, którą można kupić (przynajmniej w moich regionach) w cukierniach. Powinna ona być na cieście francuskim, przełożona masą budyniową (raczej gęstym budyniem) i posypana z góry cukrem pudrem. Ciasto jest delikatne, rozwarstwia się wspaniale i ładnie wyrasta. Masy chciałam, aby było dużo. Chcąc uzyskać ilość masy taką, jaka jest w kupnych kremówkach potrzebowałam ugotować budyń aż z 1 litra mleka. Pomimo tego masa trzyma się ładnie i nie wypływa.

Składniki:

Ciasto francuskie:

  • 300 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ½ łyżki octu (ok. 5%)
  • ok. 100 ml ciepłej wody

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 70g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto francuskie: 300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką lub rozwałkować w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Zawiniętą masę maślaną w folię wstawić do lodówki.
  2. W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła.

2

  1. Na środku ciasta położyć schłodzoną masę maślaną z lodówki. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

3

4

  1. Ciasto odwrócić złączeniami do dołu i rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).

5

  1. Ciasto złożyć na 3 części, jak list. Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć w folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.

6

7

  1. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika, obrócić o 90° i ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Gotowe ciasto należy przeciąć na pół. Jedną połowę zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  3. Drugą połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek. (Ciasto pod wpływem pieczenia znacznie się kurczy). Ciasto przełożyć na dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie wyrównać nożem brzegi i nakłuć widelcem.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, na złoty kolor, w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. Po kilku minutach pieczenia, ciasto zacznie rosnąć. Należy wtedy otworzyć piekarnik i nakłuć widelcem wybrzuszenia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki. (Ułatwi to później krojenie ciasta).

9

  1. Przygotować masę budyniową: Ok. 750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń pozostawić do lekkiego ostygnięcia, mieszając krótko co jakiś czas. Jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. (Dolne ciasto francuskie najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała). Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty.

10

  1. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  2. Całość posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepiej jest kroić ostrym nożem z ząbkami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: trudna
Koszt Koszt: średni
Kremówka / Napoleonka Kremówka / Napoleonka Kremówka / Napoleonka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 4 lat temu
    SUPER napoleonka mam 10 lat i zrobiłem ją dla taty na dzień ojca super mi wyszła krem idealny a ciasto miękkie i dobrze zrównoważone co prawda zrobienie zajęło mi do 2 w nocy to było warto dziękuję❤😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Ja znam jeszcze prostszy przepis na napoleonkę! CIASTO:
    2 szkl. mąki pszennej1 kostka "Kasi" (25 dkg) lub masła 1 żółtko 1/2 kubeczka śmietany 18% Maćkowy lub MalutaCiasto zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować. Dwie mniej wiecej jednakowej wielkości blachy wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Piec krótko (około 15 minut) w piekarniku rozgrzanym do 200*C.MASA:1/2 litra mleka 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukruCukier waniliowy 1/3 kostki (20 dkg) masła.Z tych produktów zrobić budyń. Na koniec już po wystygnięciu dodać miękkie masło! Smacznego! Przepis prosty, łatwy i nie wymagający 3 godzin pracy!!! (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Luiza · 5 lat temu
    (y)Super przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Elwirka · 4 lat temu
      Czy można zrobić napoleonke na herbatnikach Petit bure maślane. Nie lubię na krakersach napoleonki tylko na herbatnikach. Czy można zrobić napoleonke na gotowym cieście francuskim który można kupić w sklepie spożywczym. Bo jest dostępne w sprzedaży gotowe ciasto francuskie. Nawet kiedyś robiłam z niego rurki z kremem . Nawijalam paski ciasta na foremki do rurek które posiadam i potem smarowalam wierzch rurek rozkloconym jajkiem za pomocą pędzelka kuchennego i posypalam cukrem gruboziarnistym. Kremu użyłam jak do karpatki mega pychotka a część napelnilam bitą śmietaną 36 procentową ubitą z trzema łyżkami cukru pudru oraz ekstraktem wanilii i też mega pychotka. Lubię ciasto francuskie bardzo robiłam rogaliki z marmoladą,z prażonymi jabłkami oraz z kremem Nutella a nawet z brzoskwiniami. Mniam też pyszne. Zrobię Napoleonke na herbatnikach bo mam 6 paczek w domu szkoda by się zmarnowały więc je wykorzystam do napoleonki. Przepis mega prosty i masę na Napoleonke zrobię z Pani przepisu. O taki budyń mi chodzi do napoleonki dodam do tego wiórki kokosowe można dosypać do masy budyniowej wiórki kokosowe chyba można bo mam też jedno opakowanie wiórek kokosowych. Będzie wtedy inny smak zapewne lekko kokosowy. Urozmaicenia można stosować jakie się chce. To zależy od nas jakie dodatki można zastosować. Eksperymenty w kuchni to moja specjalność. Pozdrawiam serdecznie 🙂🍩🍩🍩
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 4 lat temu
        Można użyć zarówno herbatników, jak i kupnego ciasta francuskiego. Wiórków kokosowych osobiście bym tutaj nie dodawała, ale jeśli chcesz to oczywiście możesz ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Przepyszna, lepszej nie jadłam. Krem delikatny, kremowy nie za słodki i nie ma posmaku mąki. Goście i rodzina rzucili się na nią i po chwili cała była zjedzona. Żałowałam że nie zrobiłam dwóch🙂 najlepsza. Polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michal · 4 lat temu
      Za krotko gotuje pani budyn dlatego jest posmak maki, skrobia musi sie rozkleic.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Idealny krem, takiego szukalam od lat. Teraz w cukieniach „ Napoleonka” to ciastko z kremem bardziej smietanowym niz budyniowym. I trafilam na Pani przepis- po prostu strzal w 10! Dziekuje😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 5 lat temu
    Zrobione👍 Palce lizac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Przepis SUPER!!!!!! Mój mąż zachwycony bo już od dawna męczył mnie o napoleonka. A co do kremu to mój nie smakował mąką. Kilka dni wcześniej robiłam eklerki i użyłam tego przepisu tylko z mała zmianą dodałam do gotującego się mleka przekrojowe laskę wanilii i powiem Wam że wyszło SUPER PYSZNE. Pozdrawiam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    · 5 lat temu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    · 5 lat temu
    Pyszna kremówka! ☺ Nie sądziłam, że zrobię samodzielnie, bo już dawno temu patrzyłam na jakiś przepus i procedura wydawała mi się nazbyt skomplikowana. Ale miałam motywację, bo Mąż przepada za kremówkami, a do tej pory zawsze kupowałam w cukierniach. Ponadto, korzystałam już z innych Pani przepisów i ciasta były udane. Dziękuję. ☺ Bardzo cenię sobie klarowność Pani przepisów.
    Komentarz przydługi, ale podsumowując: przepis bardzo dobry, kremówka pyszna, a jeśli komuś wydaje się, że nie podoła, to zachęcam: dasz radę, a Bliscy będą zachwyceni smakiem. ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Kremówka przepszyna, wyszła idealnie (heart) Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam więcej zwykłej mąki. Krem budyniowy bez posmaku mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 5 lat temu
    Użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ułożyłam na blasze i upiekłam, aż było złoto-rumiane. Przyrządziłam krem i po wystygnięciu wyłożyłam nim ciasto, a drugą połowę dałam na górę. Moja rada, także do przyrządzania innych kremów na bazie budyniu lub masy, jak w przepisie - na masę w garnuszku nałożyć krążek papieru do pieczenia. Po wystygnięciu delikatnie zdjąć, przez co "korzuszek" ładnie odchodzi, a krem będzie gładki :) Pyszne i gotowe ciasto w bardzo krótkim czasie :) Dla mnie nieco za słodkie, ale można dać mniej cukru według upodobania :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 lat temu
    Chciałam zapytać o ten ocet, nie dojrzałam się kiedy należy go dodać
    Będę wdzięczna za wskazówkę, chciałam spróbować zrobić to cudo ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Punkt 2 "W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto" ;) Powodzenia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Niestety ale smak kremu okropny, czuć strasznie mąkę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 5 lat temu
      Rety, myślałam ze skoro negatywny komentarz jest tylko jeden to nie moze byc prawda,ale faktycznie,mój krem też smakuje jak mąka :/
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Julia · 4 lat temu
        Krem smakuje maka jesli sie zbyt krotko gotuje - wtedy jest to smak surowej maki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Super przepis. Po raz pierwszy robiłam ciasto francuskie i naprawdę wyszło b. smaczne jak z cukierni.
    A czy krem budyniowy można połączyć z bitą śmietaną aby był lżejszy ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Może lepiej daj bitą śmietanę na krem budyniowy, jako dodatkową warstwę i na to drugi blat ciasta. Ja tak bym zrobiła ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jaś · 5 lat temu
    To nie jest kremówka i nie jest to krem budyniowy!!!!!!! Jest to krem śmietankowy należy do grupy kremów gotowanych dlatego, że w swoim składzie zawiera jaja oraz mąkę pszenną Trzeba gotować .Natomiast pozostały opis prawidłowy. Jest to typowa napoleonka francuska.Budyń to skrobia ziemniaczana ,cukier ,mleko ,cukier wanilinowy oraz barwnik. Skrobia pod wpływem temperatury i środowiska (mleko, woda}kleikuje i następuje zagęszczenie kisiel mleczny lub owocowy.
    Kremówka składa się z dwóch kremów -krem śmietankowy i druga warstwa to krem bita śmietana(jest to nazwa kremu )sporządza się ze słodkiej śmietanki 30%a nie śmietany.Większość cukierników sama tworzyła nowe swoje wyroby a nazwy tych wyrobów wymyślano na poczekaniu. Nie było książek i szkół zawodowych a wykształceniem była praktyka w cukierni .Czasami cukiernikowi udało się ukończyć szkołę podstawową.Dopiero po II wojnie światowej powstały szkoły zawodowe.Wysokie ciastko różowa pianka to napoleonka owocowa rodzaj ciastkarskiego ptasiego mleczka z dodatkiem agar- agaru, ale na spodzie biszkoptowym a nie francuskim .Polecam korzystać z różnych nośników informacji szanując również dziadka. Dzisiaj cukiernicy używają kremu ,który nie zawiera jaj i nie zawiera mąki. Sporządza się go na zimno bez gotowania! MNIEJ ZATRUĆ WIĘCEJ OTYŁOŚCI.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 5 lat temu
    Witam:) może Pani podać wymiary blachy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 5 lat temu
    Witam;) może Pani podać wymiary blachy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Proszę użyć tę dużą blachę z piekarnika. Wymiary mogą się trochę różnić. Zmierzyłam wewnętrzny wymiar blachy, czyli mniej więcej tyle ile miało rozwałkowane ciasto. U mnie jest to 32x 40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wavi · 5 lat temu
    Naprawdę świetny przepis. Wszyscy domownicy zachwyceni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 5 lat temu
    przepyszna, znajomi zachwyceni polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 6 lat temu
    super. tego szukalem. moja pychota