Kremówka / Napoleonka

169 Komentarzy
Kremówka / Napoleonka

Prezentuję Wam przepis na pyszną kremówkę (napoleonkę). O nazwę tego ciastka sprzeczali się już niejedni ;-). Pochodzę z Małopolski i dla mnie będzie to zawsze kremówka. Napoleonka natomiast to wysokie ciastko z dużą ilością różowej lub białej pianki w środku.

Koniecznie chciałam upiec kremówkę podobną do tej, którą można kupić (przynajmniej w moich regionach) w cukierniach. Powinna ona być na cieście francuskim, przełożona masą budyniową (raczej gęstym budyniem) i posypana z góry cukrem pudrem. Ciasto jest delikatne, rozwarstwia się wspaniale i ładnie wyrasta. Masy chciałam, aby było dużo. Chcąc uzyskać ilość masy taką, jaka jest w kupnych kremówkach potrzebowałam ugotować budyń aż z 1 litra mleka. Pomimo tego masa trzyma się ładnie i nie wypływa.

Składniki:

Ciasto francuskie:

  • 300 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ½ łyżki octu (ok. 5%)
  • ok. 100 ml ciepłej wody

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 70g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto francuskie: 300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką lub rozwałkować w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Zawiniętą masę maślaną w folię wstawić do lodówki.
  2. W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła.

2

  1. Na środku ciasta położyć schłodzoną masę maślaną z lodówki. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

3

4

  1. Ciasto odwrócić złączeniami do dołu i rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).

5

  1. Ciasto złożyć na 3 części, jak list. Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć w folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.

6

7

  1. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika, obrócić o 90° i ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Gotowe ciasto należy przeciąć na pół. Jedną połowę zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  3. Drugą połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek. (Ciasto pod wpływem pieczenia znacznie się kurczy). Ciasto przełożyć na dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie wyrównać nożem brzegi i nakłuć widelcem.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, na złoty kolor, w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. Po kilku minutach pieczenia, ciasto zacznie rosnąć. Należy wtedy otworzyć piekarnik i nakłuć widelcem wybrzuszenia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki. (Ułatwi to później krojenie ciasta).

9

  1. Przygotować masę budyniową: Ok. 750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń pozostawić do lekkiego ostygnięcia, mieszając krótko co jakiś czas. Jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. (Dolne ciasto francuskie najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała). Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty.

10

  1. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  2. Całość posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepiej jest kroić ostrym nożem z ząbkami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: trudna
Koszt Koszt: średni
Kremówka / Napoleonka Kremówka / Napoleonka Kremówka / Napoleonka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola Musiałek · 7 miesięcy temu
    Wszystko robiłam pierwszy raz. Wyszła super. Ciasto francuskie rewelacyjnie wyszło. Kremówka przepyszna.!!!😍😍😍 Polecam ten przepis. Ja zawsze zanim coś upiekę z przepisu to sprawdzam opinie o nim i oceny i ten jest wart zrobienia zdecydowanie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbirta · 7 miesięcy temu
    jaka jest duża forma
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Chodzi o płaską blachę z piekarnika. Może się trochę różnić w zależności od piekarnika. U mnie wewnętrzny wymiar ok. 30x 40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Seya · 8 miesięcy temu
    Witam, Próbowałem już wiele razy wg tego przepisu ale praktycznie za każdym razem wychodzi mi jak na zdjęciu. W trakcie pieczenia cały papier jest tłusty od wyciekniętego tłuszczu.Co robię  nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefanie · 10 miesięcy temu
    a można użyć gotowe ciasto francuskie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Najlepsza kremówka jaką kiedykolwiek jadłam dziękuję za ten przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 1 lat temu
    Co to znaczy ciasto obrócić o 90 stopni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malagosa · 1 lat temu
    Nie dodawaj jajka do ciasta francuskiego, bo wyjdzie z tego kruche ciasto. Moje francuskie ciasto ma tylko śmietanę, mąkę i masło. Im więcej śmietany, tym lepiej się rozwarstwia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kamil · 9 miesięcy temu
      W przypadku dodania śmietany nie jest to już ciasto francuskie a półfrancuskie. Ciasto francuskie to ciasto pierogowe i masło, tak najlepiej, albo ciasto pierogowe i ciasto maślane. Ciasto pierogowe to mąka i woda i sól, ciasto maślane to masło i mąka, ale polecam w wersji progowej i masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 1 lat temu
    Zrobiłam kremówkę,  ciasto bardzo fajne.Krem jednak za twardy. Gotowałam przez ok. 5 minut,  żeby stracił smak mąki. Trzeba chyba coś w tym przepisie odjąć. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefanie · 1 lat temu
    czy mogę użyć 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że tak.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Urszula · 1 lat temu
        1 raz kupiłam gotowe ciasto francuskie i więcej nie kupięZrobione z tego przepisu wspamiałeZ tego przepisu zrobiłam też dając zamiast kremu grubą warstwę przesmażonych jabłek a na wierzchni placek przežroczysty lukier i była wspaniała francuska szarlotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona Anna · 1 lat temu
    SUPER wyszło, PYCHA:)) !!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 1 lat temu
    Co to znaczy:// obrócić o 90 st. ? I zawinąć na 3, to dwa boki i potem jeszcze od dołu na pół ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Złożyć na 3 cześci tak, jak jest to pokazane na obrazkach pod punktem 5. Obrócić o 90 stopni należy całe schłodzone ciasto. Czyli, jeśli leży przed Tobą prostokąt, gdzie dół i góra to krótszy bok to obracasz w lewo lub w prawo, żeby na dole i u góry był teraz dłuższy bok (aby ciasto było wałkowane w jednym kierunku).
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Iwona · 1 lat temu
        Dziękuję:). W końcu na trochę się zatrzymałam, przemyślałam... JUŻ ciasto upieczone, jest PYSZNE(też już pokroiłam górę na kwadraty, okruszki spróbowaliśmy:)) ), UDAŁO SIĘ :)) !!! WYGLĄDA też B. ŁADNIE !
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Iwona · 1 lat temu
        Robię to ciasto na Dzień Babci i Dziadka, u syna w przedszkolu jest dopiero jutro. Mam nadzieję, że i krem mi się uda:).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Rewelacja 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Zrobiłam ciasto dzisiaj, jest obłędne. Pierwszy raz wyszła mi prawdziwa kremówka. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Poszłam na skróty i u😋żyłam gotowego ciasta . Masa budyniowa bardzo dobra, świetnie dobrane składniki wyszła idealna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Ciasto wychodzi pyszne! Robiłam już dwa razy, jest warte pracy, którą trzeba włożyć z przygotowanie samego francuskiego ciasta, ale efekt super. Dziękuję za przepis, na pewno będę do niego wracać. M. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 2 lat temu
    Nie wyszła. Za mała porcja ciasta francuskiego. Ale ogólnie to spoko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sasanka · 2 lat temu
    Zrobiłam na kupnym cieście francuskim ale jak dla mnie w kremie za bardzo czuć mąkę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      A. · 1 lat temu
      Znaczy,że za krótki przygotowywany budyń, ten z torebki też czuć mąką jak się go za krótko gotuje 🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 lat temu
    Bajeczna mi wyszła!