Zawijany tort pomarańczowy

57 Komentarzy

zawijany tort pomarańczowy

Lekki tort biszkoptowy z delikatnym, piankowym kremem pomarańczowym. Jest nie za słodki i spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek. Nietradycyjny, dzięki pionowym paskom. Dla podkreślenia smakuj pomarańczy, został dodatkowo udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową. W przygotowaniu nie jest może łatwy, ale jeśli masa będzie miała odpowiednią konsystencję i biszkopt pokroimy na równe części, nie powinno być z nim problemu.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 125g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem pomarańczowo- jajeczny:

  • 6 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 4 pomarańcze
  • sok pomarańczowy
  • 4 żółtka
  • 75g cukru
  • ok. 550g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką.  Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok. Do wyciśniętego soku dodać tyle soku pomarańczowego, aby uzyskać razem 250ml soku pomarańczowego.
  3. Z trzeciej pomarańczy zrobić dekorację z tego przepisu: Skórka pomarańczowa do dekoracji. (Skórkę pomarańczową zrobić z połowy porcji).
  4. Czwartą pomarańczę wyfiletować i miąższ pokroić na małe kawałki.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  6. Żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać stopniowo 250ml soku pomarańczowego.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Miksując masę pomarańczowo- jajeczną, wlać żelatynę cienkim strumieniem. Masę wstawić do lodówki i od razu ubić 250g słodkiej śmietany. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy pomarańczowo- jajecznej. Na końcu wmieszać kawałki pomarańczy.
  8. Masę rozłożyć na biszkopcie. Odczekać chwilę. (Masa ma być tężejąca i się nie rozpływać).

02

  1. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm. 

03

  1. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.

04

  1. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).

06

  1. Cały tort można owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej. (Jeśli całość dobrze się trzyma nie jest to konieczne). Tort wstawić na 2 godziny do lodówki.
  2. Ubić resztę bitej śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  3. Udekorować skórką pomarańczową.

Smacznego.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Backen. Backspaß im Frühling”.

zawijany tort pomarańczowy

zawijany tort pomarańczowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 5 lat temu
    Jedno z ładniejszych ciast jakie zrobiłam :) nie mogę się doczekać reakcji gości!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 lat temu
    Rozumiem a czy zamiast łyżki kakao do biszkoptu można dać kawę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 lat temu
    Witam, chciałabym zrobić ten tort na wieczór panieński przyjaciółki. Chciałam zapytać czy można zastąpić śmietanę 30% czymś lżejszym (tylko nie mascarpone) oraz czy surowe jajka do masy są konieczne. Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Taki urok tego kremu. Mam jeszcze jeden tort tak samo zwijany: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/363-tort-tiramisu"]Tort tiramisu[/url], jednak też ze śmietaną i mascarpone, ale już bez surowych jajek ;) Z innym kremem jeszcze nie robiłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 10 lat temu
    Tort wygląda fantastycznie i chcę go zrobić aczkolwiem mam pytanie, czy zamiast pomarańczy można użyć truskawek? Mogła byś podpowiedzieć ile ich użyć i w jakich proporcjach? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 10 lat temu
    Jak szukać inspiracji to tylko na Twojej stronie :lol:
    Zrobiłam ten tort na swoją 40-tkę. Całej rodzinie bardzo smakował, a zaskoczył pionowymi paskami. Jedyna modyfikacja jaką zastosowałam to taka, że do ubitej śmietany do pokrycia dodałam trochę galaretki pomarańczowej, co ją nieco związało, a boki obsypałam startą gorzką czekoladą.
    Pozdrawiam Wszystkie Wypiekające :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewka · 10 lat temu
    Idealny ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Młoda · 10 lat temu
    Witam, mam sobie wybrać tort na urodziny i sama go zrobić :o . Od razu pomyślałam o Twojej stronce, z której już kilka razy brałam pomysły i zawsze wychodziło idealnie ;-) . Teraz jednak mam błahe jak się wydaje pytanie.
    Czy mogę zrobić tak, że pomarańcze ( nie lubię) zastąpię brzoskwiniami lub ananasami z puszki i w tedy wymieszam ten syrop, w którym się znajdują z sokiem z butelki? I ogólnie całość.
    Było pytanie odnośnie malin, a odnośnie anansa i brzoskwini nie było.

    Pozdrawiam
    Zła i powtarzająca się Młoda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Glaju · 10 lat temu
    WIecie, wlasnie koncze robic torcik dla dziewczyny na urodziny. ciekawe czy wszystko sie bedzie kupy trzymac ! i czy bedzie goscia smakowac . dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Dominiko[/b] tak, możesz zrobić klasyczny tort z tym kremem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 10 lat temu
    Witam
    Chcialam zapytac czy na zwyklym biszkopcie, takim okraglym, jak sie go pozniej na pol przekro, taki torcik z taka masa mozna zrobic?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Blueberry[/b] mogą być maliny. Zrobiłabym tak, aby otrzymać szklankę (250ml) przetartych malin łącznie z sokiem malinowym. Soku malinowego możesz dodać troszkę dla wzmocnienia smaku, ale za dużo bym nie wlewała, bo może być za słodkie. (Te soki w butelce są strasznie słodkie). Trzeba zrobić na wyczucie i dodać cukru i soku maliowego do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    blueberry · 10 lat temu
    Hej :D
    wiem ze juz byla o tym mowa ale:
    czy moge zamienić pomarańcze na maliny a sok paparańczowy na malinowy?? wogóle zamiast poamarńczy zrobić wszytsko z malinami ??
    :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 10 lat temu
    Tort wyszedł znakomity :) pozdrawiam i na pewno skorzystam z innych przepisów :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 11 lat temu
    Zrobilam ten tort i zniknął zanim zdążyłam się obrócić... wszyscy byli zachwyceni ! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Wygląda super, mam wielką ochotę zrobić taki,i się chyba skuszę, robię już kilka przepisów z Twojej strony i wychodzą bardzo fajne,na pewno ten też wypróbuję, a już jutro mam w planie zrobić torta Misia :)) zobaczymy jak wyjdzie , chciałabym zeby choć trochę był podobny to Twojego:)) trzymać kciuki !! ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzia · 12 lat temu
    Zrobiłam torcik wczoraj na urodziny Teścia. Pyszny, lekki, mało słodki-takie lubię, a sposób ułożenia wywołuje podziw ;) Dziękuję za fajny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Paulino[/b] możesz. Możesz dekorować tort jak Ci się podoba. Tylko parę uwag:
    Cieżko jest, aby ten tort wyszedł idealnie równy. Pocięte paski mogą różnić się bowiem lekko szerokością. Bita śmietana je przykryje. Jeśli daje się polewę czekoladową to najlepiej na masę, która idealnie przykryje nierówności ciasta. Dlatego jeśli zależy Ci, aby tort był równy, posmarowałabym go najpierw w koło masą i na nią dopiero dała polewę.
    Polewa czekoladowa powinna być chłodna ze względu na krem, czy masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 12 lat temu
    A czy mogę zamiast bitej śmietany na koniec dać polewę czekoladową?
    Pozdrawiam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] myślę, że możesz dać 250g zmiksowanych malin (ewentualnie przetartych przez sitko, żeby nie było pestek) i garść malin do wmieszania na końcu do masy (zamiast wyfiletowanej pomarańczy).
    Tych płatków na tort lepiej nie używaj. W opisie (na allegro) jest podane, że nie nadają się na mokrą powierzchnię. Rozpuszczą się w śmietanie.
    Tort możesz udekorować np. świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi lub kokosem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Tort z tego przepisu jest pyszny, zrobiłam go na urodziny swojej młodszej córeczki i goście byli zachwyceni. Niedługo zbliżają się urodziny mojej starszej córki i planuję zrobić ten tort w wersji malinowej.
    Czy myślisz,że zamiast pomarańczy można dodać zmiksowane maliny? Czy tort stężeje?
    Co myślisz o płatkach na tort dostępnych na allegro, czy można je kłaść na śmietanie?
    Bardzo dziękuję za porady i cudowne przepisy