„Piernik domowy”


Powiedziałabym, że jest to zwyczajny, szybki piernik. Mięciutki, puszysty, aromatyczny, ale nie wilgotny i nie zbity. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. To przypis dla tych, którzy szukają zwykłego, szybkiego i niewydziwianego piernika. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (u mnie: 450g)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (200g)
- 1 szklanka kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
- 1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (u mnie: 330g)
- ¾ szklanki oleju (150g)
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- migdały w płatkach lub posiekane (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
- Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 25cm) wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Ciasto można polać lukrem. (Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę). Lukier można posypać podprażonymi na sychej patelni migdałami w płatkach lub siekanymi.
Uwagi:
- 1 szklanka = 250ml
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Przepis nieznanego pochodzenia. Niestety dostałam już wycięty przepis.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.