Prosta drożdżówka


Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 50g świeżych drożdży
- 200g cukru ( 1 szklanka)
- 230ml oleju (1 szklanka)
- 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
- 4 jajka
- 750g mąki pszennej (5 szklanek)
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej (1 szklanka)
- 4 łyżki cukru
- 120g masła (lub margaryny)
Dodatkowo:
- 250- 300g gotowej masy makowej
- ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
- migdały
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
- Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
- Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.