Szybki blok czekoladowy

Pyszny blok czekoladowy. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy połamać orzechy i herbatniki, wymieszać z resztą składników, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Tak dobry, że nie potrafiłam mu się oprzeć :)
Składniki:
- 400g herbatników
- 200g orzechów włoskich
- 200g masła
- 100g cukru
- 3 łyżki kakao
- 100ml mleka
Sposób przygotowania:
- Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno).
- Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
- Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie wałka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. (Zrobiłam 2 mniejsze wałeczki).
- Gdy masa będzie twarda, pokroić nożem na plasterki.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, „Süße Wurst”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
2 godz. |
![]() |
Trudność: | proste |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.