Sernik z serków wiejskich

Miałam zamiar upiec sernik, a w lodówce akurat leżały dwa opakowania serków wiejskich. Połączyłam je z serkiem kremowym typu Philadelphia i otrzymałam pyszny, delikatny, kremowy, a zarazem zwarty serniczek. Sernik jest dość niski, na kruchym cieście, a ta ciemna warstwa pomiędzy masą serową, a ciastem to kakao. Sernik ma słodki i delikatny smak.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 70g cukru
- 100g masła lub margaryny
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 400g serka wiejskiego*
- 400g serka kremowego typu Philadelphia
- 150g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 2 łyżki kakao
- jagody (lub borówka amerykańska)
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
- W tym czasie przygotować masę serową. Serki utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń w proszku.
- Podpieczony spód posypać kakao i wylać masę serową. Na tortownicę nałożyć z góry delikatnie folię aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. (Najlepiej tylko narzucić, żeby folia nie przykleiła się do sera).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Sernik udekorować jagodami. Część jagód można zmiksować blenderem, posłodzić do smaku i polać kawałki sernika.
* 400g samego serka. Jeśli serek jest płynny należy go odsączyć. Spotkałam się z różnymi serkami wiejskimi. Ma być sam ziarnisty ser. Jeśli kupicie powiedziałabym "wodnistymi", wtedy należy go dobrze odsączyć np. na sitku.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 1godz. 35 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |