Sernik z serków wiejskich

27 Komentarzy

Sernik z serków wiejskich

Miałam zamiar upiec sernik, a w lodówce akurat leżały dwa opakowania serków wiejskich. Połączyłam je z serkiem kremowym typu Philadelphia i otrzymałam pyszny, delikatny, kremowy, a zarazem zwarty serniczek. Sernik jest dość niski, na kruchym cieście, a ta ciemna warstwa pomiędzy masą serową, a ciastem to kakao. Sernik ma słodki i delikatny smak.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 400g serka wiejskiego*
  • 400g serka kremowego typu Philadelphia
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • jagody (lub borówka amerykańska)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  3. W tym czasie przygotować masę serową. Serki utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń w proszku.
  4. Podpieczony spód posypać kakao i wylać masę serową. Na tortownicę nałożyć z góry delikatnie folię aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. (Najlepiej tylko narzucić, żeby folia nie przykleiła się do sera).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Sernik udekorować jagodami. Część jagód można zmiksować blenderem, posłodzić do smaku i polać kawałki sernika.

* 400g samego serka. Jeśli serek jest płynny należy go odsączyć. Spotkałam się z różnymi serkami wiejskimi. Ma być sam ziarnisty ser. Jeśli kupicie powiedziałabym "wodnistymi", wtedy należy go dobrze odsączyć np. na sitku.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1godz. 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z serków wiejskich

Sernik z serków wiejskich

Sernik z serków wiejskich

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Wygląda przepysznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ciastella · 14 lat temu
    ja tez takiego jeszcze nie próbowałam, ale z pewnościa jest pyszny i świetnie wygląda;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 14 lat temu
    Bardzo lubie sernik z wiejskiego twarozku. Robilam juz kilka razy - ale bez Philadelphi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malta · 14 lat temu
    Cuudo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    abbra · 14 lat temu
    Ogromnie apetyczny sernik ! :)

    Byłam pewna , że ta ciemna warstwa pomiędzy spodem a masą serową to dżem lub powidła :) Bardzo dekoracyjnie wygląda !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Wygląda pięknie i bardzo smacznie! I jeszcze ten sosik,mniam!
    :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 14 lat temu
    Wygląda baardzo apetycznie. Nigdy takiego nie próbowałam więc może w następny weekend ;)