Sernik z serków wiejskich

27 Komentarzy

Sernik z serków wiejskich

Miałam zamiar upiec sernik, a w lodówce akurat leżały dwa opakowania serków wiejskich. Połączyłam je z serkiem kremowym typu Philadelphia i otrzymałam pyszny, delikatny, kremowy, a zarazem zwarty serniczek. Sernik jest dość niski, na kruchym cieście, a ta ciemna warstwa pomiędzy masą serową, a ciastem to kakao. Sernik ma słodki i delikatny smak.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 400g serka wiejskiego*
  • 400g serka kremowego typu Philadelphia
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • jagody (lub borówka amerykańska)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  3. W tym czasie przygotować masę serową. Serki utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń w proszku.
  4. Podpieczony spód posypać kakao i wylać masę serową. Na tortownicę nałożyć z góry delikatnie folię aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. (Najlepiej tylko narzucić, żeby folia nie przykleiła się do sera).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Sernik udekorować jagodami. Część jagód można zmiksować blenderem, posłodzić do smaku i polać kawałki sernika.

* 400g samego serka. Jeśli serek jest płynny należy go odsączyć. Spotkałam się z różnymi serkami wiejskimi. Ma być sam ziarnisty ser. Jeśli kupicie powiedziałabym "wodnistymi", wtedy należy go dobrze odsączyć np. na sitku.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1godz. 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z serków wiejskich

Sernik z serków wiejskich

Sernik z serków wiejskich

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Wlasnie zrobilam ten sernik, jest bardzo dobry w smaku :) Zmienilam mąkę na orkiszowa jasna i cukier na ksylitol :) wyszlo cacy. Na pewno powtorze :) dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Majciu[/b] gorzkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majcia · 12 lat temu
    Użyć kakao gorzkie czy typu Nesquik ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Gosiu[/b] nie jest mokry, jest zbity i kremowy. Myślę, że powinnien Ci smakować ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 13 lat temu
    Serniczek wyglada REWELACYJNIE! Mam pytanie, czy jest to taki sernik mokry, wilgotny w srodku czy tez bardziej suchy? Na zdjeciu wyglada na taki suchy, pyszny :) Nie przepadam za sernikami mokrymi, ktore rozwalaja sie podczas krojenia.
    Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam ze slonecznej Itali ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Aniu[/b] tak, możesz dać serek z wiaderka. Moja siostra tak właśnie zrobiła i sernik wyszedł super. To wcale nie jest głupie pytanie. Pytaj jeśli nie jesteś pewna. Jeśli będę w stanie to pomogę :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    tak sie sklada ze tez mam za duzo serkow wiejskich i nosze sie z zamiarem zrobienia z nich serniczka, dlatego mam pytanie, czy zamiast serka phinadelphia moge dodac zwykly ser twarogowy (taki do sernikow w wiadereczkach), bo nie ma go u nas w sklepie? moze glupie pytanie, ale nie jestem mistrzem kuchni i nie chce nic zepsuc;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Marzeno[/b] serek wiejski to po angielsku "cottage cheese", po niemiecku "körniger Frischkäse". Właściwie zamiarem tego przepisu jest użycie serków wiejskich. Możesz użyć również innych serków np. ricotty jeśli chcesz, albo poszukać w dziale serniki przepisu na inny sernik. Znajdziesz tam sernik z użyciem serka ricotty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marzena · 13 lat temu
    hej
    mieszkam za granica i niemam zielonego pojecia jaki jest serek wiejski . czy jest typu ricotty? czym moge go zastapic?
    dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Zufiku[/b] o folii jest napisane w punkcie 4.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna Fadhel · 13 lat temu
    Moj sernik po godzinie pieczenia w 150 st z termoobiegiem byl brazowy od gory. Jak piec by pozostal pastelowy? nakryc foilia?kiedy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    PIEKNIE WYGLADA.jestem na diecie i postaram sie upiec sama mase serowa z odtluszczonych serkow wiejskich :))

    juz sie nie moge doczekac -buziaki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 14 lat temu
    Upiekłam sernik z serków wiejskich, może nie wygląda zbyt atrakcyjnie, bo upiekłam go w zbyt dużej blaszce, ale w smaku jest pyszny. Gorąco polecam. Jest szybki w przygotowaniu i jest dietetyczny, bo nie ma tłuszczu w masie serowej, jak w normalnym serniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivon · 14 lat temu
    O jeju jaki cudny !!! Musi być pyszny :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    zaciekawiłaś mnie bardzo tym sernikiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 14 lat temu
    wygląda pięknie z tym sosikiem...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    wow, jestem bardzo ciekawa smaku takiego sernika!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    Dziękuję ślicznie :lol:
    [b]Abbra[/b] no to Cię zmyliłam 8) Bardzo dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zaytoon · 14 lat temu
    Ten sernik wygląda genialnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata OH · 14 lat temu
    Wygląda bosko!