Miałam zamiar upiec sernik, a w lodówce akurat leżały dwa opakowania serków wiejskich. Połączyłam je z serkiem kremowym typu Philadelphia i otrzymałam pyszny, delikatny, kremowy, a zarazem zwarty serniczek. Sernik jest dość niski, na kruchym cieście, a ta ciemna warstwa pomiędzy masą serową, a ciastem to kakao. Sernik ma słodki i delikatny smak.
Składniki: Ciasto kruche:
70g cukru
100g masła lub margaryny
200g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
400g serka wiejskiego*
400g serka kremowego typu Philadelphia
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
3 jajka
Dodatkowo:
2 łyżki kakao
jagody (lub borówka amerykańska)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotować masę serową. Serki utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń w proszku.
Podpieczony spód posypać kakao i wylać masę serową. Na tortownicę nałożyć z góry delikatnie folię aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. (Najlepiej tylko narzucić, żeby folia nie przykleiła się do sera).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Sernik udekorować jagodami. Część jagód można zmiksować blenderem, posłodzić do smaku i polać kawałki sernika.
* 400g samego serka. Jeśli serek jest płynny należy go odsączyć. Spotkałam się z różnymi serkami wiejskimi. Ma być sam ziarnisty ser. Jeśli kupicie powiedziałabym "wodnistymi", wtedy należy go dobrze odsączyć np. na sitku.