Brownie


Przepis na klasyczne Brownie, czyli mocno czekoladowe ciasto. Brownie jest proste w przygotowaniu, intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie i gliniaste.
Składniki:
- 350 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka, temperatura pokojowa
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę (połamaną na kawałki) i masło przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
- Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę lub krótko wmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na 30 minut na kratce kuchennej.
- Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
- Moja forma ma wymiary 24x 24cm. Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.