
Przepis na klasyczne Brownie, czyli mocno czekoladowe ciasto. Brownie jest proste w przygotowaniu, intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie i gliniaste.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków, waga kawałka ok. 64g): 307 kcal, B: 3g, T: 21g, W: 26g.
Składniki na 16 sztuk:
- 350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 3 jajka (rozmia M), temperatura pokojowa
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę (połamaną na kawałki) i masło przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
- Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę lub krótko wmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku dna ok. 21 cm*, wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na 30 minut na kratce kuchennej.
- Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
*Moja forma ma wymiary 24x 24cm (jak podaje producent). Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.
|
Kuchnia: |
Amerykańska |
|
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Ilość porcji: |
ok. 16 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
