Rafaello na krakersach


Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest smaczne, słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową.
Składniki na formę o wymiarach ok. 25- 40 cm:
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 płaskich łyżek (lub 60 g) mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek (lub 60 g) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 375 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 2 łyżki wódki (można pominąć)
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g migdałów w płatkach
Posypka:
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- ok. 560 g krakersów
Sposób przygotowania:
- Przygotować budyń: W tym celu odlać trochę mleka (ok. 200 ml) i wymieszać dokładnie trzepaczką z mąką, skrobią, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Można przemieszać delikatnie trzepaczką co jakiś czas, ale nie za dużo, aby nie rozrzedzić budyniu).
- Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać porcjami chłodny budyń. Następnie dalej miksując, wlać cienkim strumieniem wódkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką po 200 g wiórków kokosowych i płatków migdałowych.
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 25 x 40cm wyłożyć warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy budyniowej tak, aby przykryła krakersy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. (U mnie wyszły 4 warstwy krakersów).
- Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni. Dodać cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Smażyć na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż wiórki się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
- Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: wielkiezarcie.com
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24- 30 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.