Ciasto bananowe

43 Komentarzy

Ciasto bananowe

Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z dużą ilością bananów i lekkim, mało słodkim, kremem serowym. Całość pokryta polewą czekoladową.

Składniki:
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 8 bananów
  • sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
  • 100 g cukru
  • 500 g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 400 g słodkiej śmietanki 30%

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 10- 20 g masła lub margaryny
  • 150 g słodkiej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
  2. Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
  3. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C , grzałka góra- dół(lub 25 minut w temperaturze 180°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
  6. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wodzie.
  7. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
  9. Śmietankę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
  10. Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
  11. Czekoladę i masło (lub margarynę) roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: kükö, „Affen- Schnitten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgosia · 2 lat temu
    Z racji tego że miałam nadwyżkę bananów postanowiłam upiec to ciasto. Nie spodziewałam się jakiegoś efektu wow bo raczej banany w cieście to nie moja bajka. Ciasto wyszło jednak całkiem smaczne, jednak dla mnie trochę za suche, moze to wynik tego że dodałam połowę mąki gruboziarnistej bo zwykła się mi skończyła, a może dlatego że jedna warstwa pokrojonych bananów to za mało i być może 2 warstwy spowodowałyby że ciasto byłoby wilgotniejsze. Na przyszłość chyba nasacze czyms ciasto i wtedy będzie ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Świetny przepis polecam. Bardzo lekkie ciasto. U mnie w zmodyfikowanej wersji tylko z bitą śmietaną ale na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu i wypróbuję masę serową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Czy można czymś zastąpić żelatynę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Dramat. Ciasto piekłam piekłam i cały czas płynne w środku :/ ilość wody i oleju jest chyba zbyt duża bo masa była mega płynna :/ coś nie tak z tym przepisem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 4 lat temu
      Ja nawet nie zauważyłam i nie dałam wody Ani oleju i wyszło idealne
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 3 lat temu
      U mnie dokładnie tak samo, zrobiłam wszystko dokładniej według przepisu, a ciasto cały czas było płynne w środku... dopiero po 50 min pieczenia było ok (a nie 10-15min) :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 3 lat temu
      Polecam zrobić biszkopt jak taki normalny , tylko na samym końcu dodać 3 łyżeczki kakao. W tedy wszystko się upiecze i będzie dobrze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Dałam dużo mniej cukru i jest super 200 i 70 :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    benio2009 · 4 lat temu
    fajne to
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Zaciekawil mnie twoj przepis. Mam tylko 1 pytanie. Czy jajka ubijac razem czy oddzienie bialka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    k · 4 lat temu
    w jakiej ilości wody rozpuścić 4,5 łyżeczki żelatyny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zozoo · 4 lat temu
    Wyszlo Super pyszne, ale moja blaszka byla mniejsza 25x25cm, wiec biszkopt był wyższy, co za tym idzie, piekł się 40 min. ;) Był nieco suchy, wiec skropilam go cytrynowa woda mineralna. Zamiast serka z wiaderka użyłam mascarpone, a do masy dołożyłam jeszcze tabliczkę roztopionej białej czekolady. W mojej blaszce nie było już miejsca na polewę, wiec po prostu opruszylam całość starta gorzka czekolada. Wyszło pyszne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona S · 4 lat temu
    Czy całe ciasto wykonujesz w tym samym dniu, czy np. spód lepiej jest upiec dzień wcześniej? Czy jest to po prostu biszkopt, czy jednak różni się od biszkoptu? Czy jest suche i lepiej jest je skropić np. wodą z cytryną czy sam nawilżeje od śmietany i bananów? Troche boję sie kończyć to ciasto w tym samym dniu co piekłam spód w obawie, że ten świeży spód mógłby upaść pod ciężarem bananów i masy serowej. Jednak to trochę waży. Czy moje obawy Jaonno są uzasadnione? Czy robiłaś kiedyś tak, że banany są w środku, a nie tak bezpośrednio na biszkopie? Ja kiedyś robiłam podobne ciasto i te banany mi sie rozjeżdżały, rozwarstwiały się od spodu. Pytań tyle, bo przymierzam się do tego ciasta, mam nadzieję, że odpowiesz :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Robię ciasto w jeden dzień. Wystarczy poczekać, aż spód ostygnie. Nie nasączam niczym ciasta. To nie jest zwykły biszkopt, tylko z dodatkiem oleju, więc nie jest tak suche. Nie robiłam z bananami w środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Witam. Do masy cukier zwykły czy puder?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Czym można zastąpić kakao w biszkopcie żeby nie był kakaowy tylko zwykły?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 5 lat temu
    Super przepis (ok) (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gośka · 7 lat temu
    Ciasto pyszne, choć osobiście zrobilam je z własnego przepisu . z tego nie była bym,w stanie jako początkująca. Za malo szczegółów. Tak wiec fajnie wygląda tylko na zdjęciach. Warto niektóre detale dodać takie jak w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę czy w pierwszym zdaniu czy na pewno CAŁE jajko mieszać z cukrem a może najpierw żółtko a potem białko dodać. Jedno słowo a naprawdę dużo pomaga. Zwłaszcza ze patrząc na podobne przepisy widzę ze najpierw białko się ubija na pianę z cukrem a potem dodaje żółtko. Ja jestem początkująca. I może się nie znam ale musicie po pracować nad forma pisania przepisów.pzdr
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karina · 4 lat temu
      Biszkopt tez mozna ubić z całymi jajkami ale należy masę jajeczną minimalnie podgrzać...są dwa sposoby ubijania jajek,
      Ciasto fajne ale ja bym upiekla je na papierze zamiast smarować margaryną i sypać bułka... mysle ze spróbuje go zrobić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    ja polałam ciasto ponczem przed położeniem bananów, aby nie było suche.wyszło smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Elu[/b] żelatyna nie wpływa na kwaśność kremu, tylko użyty ser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 9 lat temu
    Witam robilam dziś to ciacho i powiem tak wyszło wszystko super tylko musialam zbyt dużo żelatyny dac do masy bo jest zbyt taka kwaskowata a sok dalam tylko z polowy cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kasiu[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 10 lat temu
    witam mam pytanie czy mozna dodac zamiast bananow np brzoskwinie w puszcze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Kolejny bardzo dobry przepis i pyszne ciasto. Ten blog jest dla mnie inspiracją. Przy każdej nadarzającej się okazji staram się wypróbowywać nowy przepis. Za każdym razem ja i moi goście jesteśmy zadowoleni z efektu.