Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z dużą ilością bananów i lekkim, mało słodkim, kremem serowym. Całość pokryta polewą czekoladową.
Składniki: Ciasto:
5 jajek
300 g cukru
125 ml oleju
125 ml wody
3 łyżki kakao
200g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
8 bananów
sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
100 g cukru
500 g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
5 łyżek zimnej wody
400 g słodkiej śmietanki 30%
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
10- 20 g masła lub margaryny
150 g słodkiej śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C , grzałka góra- dół(lub 25 minut w temperaturze 180°C). Pozostawić do ostygnięcia.
Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wodzie.
Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
Śmietankę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Czekoladę i masło (lub margarynę) roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: kükö, „Affen- Schnitten”.
Z racji tego że miałam nadwyżkę bananów postanowiłam upiec to ciasto. Nie spodziewałam się jakiegoś efektu wow bo raczej banany w cieście to nie moja bajka. Ciasto wyszło jednak całkiem smaczne, jednak dla mnie trochę za suche, moze to wynik tego że dodałam połowę mąki gruboziarnistej bo zwykła się mi skończyła, a może dlatego że jedna warstwa pokrojonych bananów to za mało i być może 2 warstwy spowodowałyby że ciasto byłoby wilgotniejsze. Na przyszłość chyba nasacze czyms ciasto i wtedy będzie ok.
Świetny przepis polecam. Bardzo lekkie ciasto. U mnie w zmodyfikowanej wersji tylko z bitą śmietaną ale na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu i wypróbuję masę serową.
Dramat. Ciasto piekłam piekłam i cały czas płynne w środku :/ ilość wody i oleju jest chyba zbyt duża bo masa była mega płynna :/ coś nie tak z tym przepisem
U mnie dokładnie tak samo, zrobiłam wszystko dokładniej według przepisu, a ciasto cały czas było płynne w środku... dopiero po 50 min pieczenia było ok (a nie 10-15min) :(
Wyszlo Super pyszne, ale moja blaszka byla mniejsza 25x25cm, wiec biszkopt był wyższy, co za tym idzie, piekł się 40 min. ;) Był nieco suchy, wiec skropilam go cytrynowa woda mineralna. Zamiast serka z wiaderka użyłam mascarpone, a do masy dołożyłam jeszcze tabliczkę roztopionej białej czekolady. W mojej blaszce nie było już miejsca na polewę, wiec po prostu opruszylam całość starta gorzka czekolada. Wyszło pyszne ❤️
Czy całe ciasto wykonujesz w tym samym dniu, czy np. spód lepiej jest upiec dzień wcześniej? Czy jest to po prostu biszkopt, czy jednak różni się od biszkoptu? Czy jest suche i lepiej jest je skropić np. wodą z cytryną czy sam nawilżeje od śmietany i bananów? Troche boję sie kończyć to ciasto w tym samym dniu co piekłam spód w obawie, że ten świeży spód mógłby upaść pod ciężarem bananów i masy serowej. Jednak to trochę waży. Czy moje obawy Jaonno są uzasadnione? Czy robiłaś kiedyś tak, że banany są w środku, a nie tak bezpośrednio na biszkopie? Ja kiedyś robiłam podobne ciasto i te banany mi sie rozjeżdżały, rozwarstwiały się od spodu. Pytań tyle, bo przymierzam się do tego ciasta, mam nadzieję, że odpowiesz :)
Robię ciasto w jeden dzień. Wystarczy poczekać, aż spód ostygnie. Nie nasączam niczym ciasta. To nie jest zwykły biszkopt, tylko z dodatkiem oleju, więc nie jest tak suche. Nie robiłam z bananami w środku.
Ciasto pyszne, choć osobiście zrobilam je z własnego przepisu . z tego nie była bym,w stanie jako początkująca. Za malo szczegółów. Tak wiec fajnie wygląda tylko na zdjęciach. Warto niektóre detale dodać takie jak w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę czy w pierwszym zdaniu czy na pewno CAŁE jajko mieszać z cukrem a może najpierw żółtko a potem białko dodać. Jedno słowo a naprawdę dużo pomaga. Zwłaszcza ze patrząc na podobne przepisy widzę ze najpierw białko się ubija na pianę z cukrem a potem dodaje żółtko. Ja jestem początkująca. I może się nie znam ale musicie po pracować nad forma pisania przepisów.pzdr
Biszkopt tez mozna ubić z całymi jajkami ale należy masę jajeczną minimalnie podgrzać...są dwa sposoby ubijania jajek,
Ciasto fajne ale ja bym upiekla je na papierze zamiast smarować margaryną i sypać bułka... mysle ze spróbuje go zrobić ?
Witam robilam dziś to ciacho i powiem tak wyszło wszystko super tylko musialam zbyt dużo żelatyny dac do masy bo jest zbyt taka kwaskowata a sok dalam tylko z polowy cytryny.
Kolejny bardzo dobry przepis i pyszne ciasto. Ten blog jest dla mnie inspiracją. Przy każdej nadarzającej się okazji staram się wypróbowywać nowy przepis. Za każdym razem ja i moi goście jesteśmy zadowoleni z efektu.