
Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z dużą ilością bananów zatopionych w lekkim, mało słodkim kremie serowym. Całość pokryta polewą czekoladową.
Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm:
Ciasto kakaowe:
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 300 g cukru
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
- 125 ml wody, temperatura pokojowa
- 3 łyżki kakao
- 200 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 8 bananów
- sok wyciśnięty z cytryny
- 100 g cukru
- 500 g twarogu z wiaderka (lub Quarku, u mnie Quark 20%), temperatura pokojowa
- 6 listków żelatyny (lub 4 ½ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku = 13 g)
- 5 łyżek zimnej wody
- 400 g słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 25 g masła
- 150 g słodkiej śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną (o wymiarach ok. 30x 40 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej ubijając, wlewać cienkim strumieniem olej i wodę. Mieszankę mączną dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy i rozłożyć równomiernie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C), do suchego patyczka. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Przygotować nadzienie: Banany obrać, pokroić w grubsze plasterki (ok. 1,5 cm) i ułożyć na cieście. Banany posmarować częścią soku z cytryny np. przy użyciu pędzelka silikonowego.

- Żelatynę przełożyć do garnka, zalać 5 łyżkami zimnej wodzie i wymieszać. Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia.
- Twaróg wymieszać trzepaczką (lub mikserem) z cukrem i resztą soku z cytryny.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodawać stopniowo resztę kremu, mieszając dalej energicznie trzepaczką.
- Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
- Krem serowy* wyłożyć na banany. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto.

- Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwaga:
*Krem może być rzadki, przy wykładaniu go na banany. Nie trzeba czekać, aż zacznie tężeć. Ciasta nie wyciągaliśmy z formy, więc powinno przylegać do brzegów formy i krem nie wleje się w szpary, bo ich nie ma (lub ewentualnie są małe, gdy ciasto lekko się skurczy po ostygnięciu).
Źródło: Przepis pochodzi ze strony chefkoch.de, "Affen- Schnitten".
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |
