Ciasto Dakłas (Dacquoise)


Pyszne, słodkie, kremowe ciasto na kakaowym spodzie, z delikatnym kremem krówkowym z dodatkiem daktyli i orzechów oraz delikatną, chrupiącą bezą. Ciasto jest przepyszne, lekkie i rozpływające się w ustach.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kakaowe:
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 160 g cukru
- 70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 70 ml wody, temperatura pokojowa
- 20 g kakao
- 120 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka do pieczenia
Beza:
- 3 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Krem krówkowy:
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 250 g masy krówkowej z puszki, schłodzonej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
Do posypania:
- kakao
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
- Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej i następnie wodę.
- Suche składniki z miski dodawać stopniowo do masy jajecznej, miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach lub delikatnie trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Formę umyć i ponownie wyłożyć papierem do pieczenia (wykładając spód i boki formy).
- Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać skrobię i zmiksować. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
- Pianę bezową wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż beza będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, w temperaturze 130°C (najlepiej termoobieg). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć za papier ostrożnie z formy.
- Przygotować krem krówkowy: Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Wymieszać w misce. Zimną śmietankę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo po łyżce masę krówkową, miksując do połączenia. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką daktyle z orzechami.
- Do formy włożyć ciasto kakaowe. Wyłożyć krem krówkowy, przykryć bezą i lekko docisnąć.
- Ciasto schłodzić przez co najmniej 4 godziny w lodówce (można na noc).
- Gotowe ciasto oprószyć kakao.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.