Pyszne, słodkie, kremowe ciasto na kakaowym spodzie, z delikatnym kremem krówkowym z dodatkiem daktyli i orzechów oraz delikatną, chrupiącą bezą. Ciasto jest przepyszne, lekkie i rozpływające się w ustach.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kakaowe:
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
160 g cukru
70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
70 ml wody, temperatura pokojowa
20 g kakao
120 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
3 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Krem krówkowy:
500 g serka mascarpone, schłodzonego
400 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
250 g masy krówkowej z puszki, schłodzonej
100 g orzechów włoskich
100 g suszonych daktyli bez pestek
Do posypania:
kakao
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej i następnie wodę.
Suche składniki z miski dodawać stopniowo do masy jajecznej, miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach lub delikatnie trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Formę umyć i ponownie wyłożyć papierem do pieczenia (wykładając spód i boki formy).
Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać skrobię i zmiksować. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
Pianę bezową wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż beza będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, w temperaturze 130°C (najlepiej termoobieg). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć za papier ostrożnie z formy.
Przygotować krem krówkowy: Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Wymieszać w misce. Zimną śmietankę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo po łyżce masę krówkową, miksując do połączenia. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką daktyle z orzechami.
Do formy włożyć ciasto kakaowe. Wyłożyć krem krówkowy, przykryć bezą i lekko docisnąć.
Ciasto schłodzić przez co najmniej 4 godziny w lodówce (można na noc).
Robię już 6 raz i za każdym razem znika ze stołu i wszyscy są zadowoleni. Tym razem biszkopt wyrósł mocno więc przecięłam na pół i posmarowałam lekką warstwę kremu a resztę nałożyłam na górę i przykryłam beza. Jajka ze wsi to jest jednak sztos. Zrobiłam w okrągłej formie bo tym razem idzie jako tort urodzinowy dla męża. Jedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Ja zaczynam od kremu żeby sobie poleżał w lodówce, na drugi dzień robię beze i spód. Przekładam jak wszystko ostygnie. Zdecydowanie polecam ten przepis!
Mam pytanie duża blaszka mało składników na ciasto Czy to wystarczy żeby pokryć całe dno blaszki a po upieczeniu jakiej wysokości mniej więcej jest to ciasto ciemne i drugie pytanie czy beza ma być całkowicie sucha, Czy nie będziesz się kruszyla
Beza jest chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku. Należy ją ostrożnie ułożyć na kremie, bo może pękać. Kroi się ją dobrze z całym ciastem. Natomiast pierwszego pytania dotyczącego ciasta nie zrozumiałam. Jak duża blaszka a mało składników? Jeśli chcesz użyć większej formy, to proszę przeliczyć składniki według przelicznika form znajdującego się na stronie i zwiększyć ilość składników. Upieczonego ciasta niestety nie zmierzyłam.
U mnie blaszka 25/35, wysokość ciasta mam różną, bo piekarnik krzywo piecze, więc jest od 2 cm (upieczone i przypieczone) do 3 cm (upieczone). a z tych składników ma wyjść spód biszkoptowy, nie cały ogromny biszkopt do przecinania, więc składników jest mało. Bo gdyby był biszkopt z 6 jaj, to byłoby to ciasto do przełożenia.
Przepyszne! Podczas uroczystości zniknął jako pierwszy, niektórzy nie zdążyli zjeść, bo inni im podjedli. Ja daję masę adwokatową, nie krówkową...mniam !
To ciasto jest super robiłam na Sw. Zmarłych wszyscy bardzo chwalili i prosili o przepis dziękuję za udostępnienie i za nie długo będę robić na 23.11na moje imieniny pozdrawiam serdecznie ❤️🫶
Czy ktoś miał taką sytuację, że spód ciasta w jednym rogu nie wyrósł? Piekłam 3 razy, w 2 różnych piekarnikach i za każdym razem to samo… Co może być przyczyną?