Pyszne, słodkie, kremowe ciasto na kakaowym spodzie, z delikatnym kremem krówkowym z dodatkiem daktyli i orzechów oraz delikatną, chrupiącą bezą. Ciasto jest przepyszne, lekkie i rozpływające się w ustach.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kakaowe:
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
160 g cukru
70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
70 ml wody, temperatura pokojowa
20 g kakao
120 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
3 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Krem krówkowy:
500 g serka mascarpone, schłodzonego
400 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
250 g masy krówkowej z puszki, schłodzonej
100 g orzechów włoskich
100 g suszonych daktyli bez pestek
Do posypania:
kakao
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej i następnie wodę.
Suche składniki z miski dodawać stopniowo do masy jajecznej, miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach lub delikatnie trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Formę umyć i ponownie wyłożyć papierem do pieczenia (wykładając spód i boki formy).
Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać skrobię i zmiksować. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
Pianę bezową wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż beza będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, w temperaturze 130°C (najlepiej termoobieg). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć za papier ostrożnie z formy.
Przygotować krem krówkowy: Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Wymieszać w misce. Zimną śmietankę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo po łyżce masę krówkową, miksując do połączenia. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką daktyle z orzechami.
Do formy włożyć ciasto kakaowe. Wyłożyć krem krówkowy, przykryć bezą i lekko docisnąć.
Ciasto schłodzić przez co najmniej 4 godziny w lodówce (można na noc).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
18 dni temu
Ja na ciasto czekoladowe wykładam śliwkowe powidła, nanie masę, ale kajmakiem daje 2 łyżki, no i beza z płatkami migdałowymi- obłędne ciacho
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
27 dni temu
Beznadziejne ciasto mdłe bez smaku nie polecam a dużo piękę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
1 miesięcy temu
Zrobiłam wg przepisu. Wyszło doskonale. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 miesięcy temu
Ja totalnie nie umiem piec ciast, a odpukać to ciasto mi wychodzi, wszyscy się nim zajadają jest efektowne i pyszne. Jeśli chodzi o krem to nie wyobrażam sobie jakiegoś bardzo sztywnego kremu na miarę ptasiego mleczka. Dla mnie to ciasto jest idealne i owszem na początku się bałam że będzie za luźny krem ale jak powstało w lodówce było idealnie. Może problem z kremem był właśnie taki że ciasto za wcześnie zostało podane, moim skromnym zdaniem zawsze jest najlepsze na drugi dzień, te min 4 godziny to i tak za mało także polecam zacząć robić po południu przed dniem w którym spodziewamy się gości :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jadwiga·
18 dni temu
Też tak uważam,że ciasto genialne,wszystkim bardzo smakuje,ale ja dodatkowo kropię ciasto kawą ze spirytusem,a do kremu dodaje 2 łyżeczki żelatyny namoczonej w mleku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
1 miesięcy temu
Ciasto wyszło idealnie. Jedynie spód zrobiłam wg swojego przepisu na ciemny biszkopt .Poza tym ciasto jest przeraźliwie słodkie. Może to wina kajmaku, którego użyłam, był strasznie słodki . Przepis super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
paulina·
1 miesięcy temu
Najgorszy przepis na to ciasto jaki kiedykolwiek miałam. Masa nie tężeje. Za duzo mascarpone za mało świetny- uważajcie:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
1 miesięcy temu
A ja właśnie je jem od koleżanki, która zrobiła identycznie z tego przepisu i jest przepyszne i zwięzłe. Także ewidentnie coś Pani nie wyszło
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria ;)·
1 miesięcy temu
u mnie zawsze wychodzi i zrobiło furrore w pracy ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
1 miesięcy temu
Robię drugi raz z tego przepisu i wszystko jest idealne. Ciasto pyszne polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
1 miesięcy temu
Robiłam kilka razy według przepisu i mi krem wychodzi bez problemu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 miesięcy temu
A czy można nie dodawać kakao?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 miesięcy temu
Myślę, że tak. Dodałabym skrobi lub mąki pszennej w to miejsce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
4 miesięcy temu
Ciasto SZTOS
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta ·
5 miesięcy temu
Robię już 6 raz i za każdym razem znika ze stołu i wszyscy są zadowoleni. Tym razem biszkopt wyrósł mocno więc przecięłam na pół i posmarowałam lekką warstwę kremu a resztę nałożyłam na górę i przykryłam beza. Jajka ze wsi to jest jednak sztos. Zrobiłam w okrągłej formie bo tym razem idzie jako tort urodzinowy dla męża. Jedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Ja zaczynam od kremu żeby sobie poleżał w lodówce, na drugi dzień robię beze i spód. Przekładam jak wszystko ostygnie. Zdecydowanie polecam ten przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
5 miesięcy temu
Mam pytanie duża blaszka mało składników na ciasto Czy to wystarczy żeby pokryć całe dno blaszki a po upieczeniu jakiej wysokości mniej więcej jest to ciasto ciemne i drugie pytanie czy beza ma być całkowicie sucha, Czy nie będziesz się kruszyla
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 miesięcy temu
Beza jest chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku. Należy ją ostrożnie ułożyć na kremie, bo może pękać. Kroi się ją dobrze z całym ciastem. Natomiast pierwszego pytania dotyczącego ciasta nie zrozumiałam. Jak duża blaszka a mało składników? Jeśli chcesz użyć większej formy, to proszę przeliczyć składniki według przelicznika form znajdującego się na stronie i zwiększyć ilość składników. Upieczonego ciasta niestety nie zmierzyłam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KasiaK·
3 miesięcy temu
U mnie blaszka 25/35, wysokość ciasta mam różną, bo piekarnik krzywo piecze, więc jest od 2 cm (upieczone i przypieczone) do 3 cm (upieczone). a z tych składników ma wyjść spód biszkoptowy, nie cały ogromny biszkopt do przecinania, więc składników jest mało. Bo gdyby był biszkopt z 6 jaj, to byłoby to ciasto do przełożenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KasiaL.·
7 miesięcy temu
Przepyszne! Podczas uroczystości zniknął jako pierwszy, niektórzy nie zdążyli zjeść, bo inni im podjedli. Ja daję masę adwokatową, nie krówkową...mniam !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Inka·
9 miesięcy temu
Mam dużo bez gotowych i się zastanawiam czy jak je pokruszę tylko na wierzchu to będzie dobrze... proszę o podpowiedź
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Tak, na pewno.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga ·
9 miesięcy temu
Zawsze robię z tego przepisu. Niebo w gębie 🤤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
9 miesięcy temu
Czy kajmak jest konieczny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Do przygotowania nie, ale wpływa na smak kremu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
10 miesięcy temu
Super przepis ciasto bajka dziękuję i będę testować dalej Pani przepisy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
10 miesięcy temu
Czy można użyć mąki tortowej zamiast pszennej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
10 miesięcy temu
Tak, tortowa to też pszenna. Można ją tutaj użyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
11 miesięcy temu
Czy można zrobić z tego przepisu w okrągłej formie czy należy wtedy zmniejszyć proporcje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
10 miesięcy temu
Zrobolam w okrągłej wyszlo super, także bez obaw można robić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
1 lat temu
Ciasto jest wyśmienite! Na każdej imprezie robi furrorę!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ojpyitrhtsdx·
1 lat temu
czy ten krem nie wychodzi mdły?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elżbieta ·
1 lat temu
To ciasto jest super robiłam na Sw. Zmarłych wszyscy bardzo chwalili i prosili o przepis dziękuję za udostępnienie i za nie długo będę robić na 23.11na moje imieniny pozdrawiam serdecznie ❤️🫶