Szybka kremówka, czyli pyszna, kremowa masa budyniowa na krakersach lub herbatnikach. Myślę, że można też użyć gotowego ciasta francuskiego. Proste ciasto bez pieczenia, a jednocześnie bardzo smaczne.
3 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
80 g mąki pszennej
Dodatkowo:
ok. 230 g krakersów*
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Odstawić na bok.
Przygotować masę budyniową: Do garnka wlać 750 ml mleka. Dodać całe masło, cukier i cukier waniliowy. Doprowadzić do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier i masło się rozpuściło. W międzyczasie do miski przełożyć żółtka, resztę (czyli 250 ml) mleka, budynie w proszku i mąkę pszenną. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę ciągle mieszając. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki).
Gotową masę ściągnąć z pieca i od razu wyłożyć do formy na krakersy. Szybko przykryć krakersami, lekko je dociskając do masy. (Masa budyniowa szybko gęstnieje).
Pozostawić do ostygnięcia (aż forma będzie chłodna). Następnie ciasto wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki. (Na górę ciasta można położyć deseczkę, bo niektóre krakersy mogą się trochę wygiąć do góry, ale nie jest to konieczne).
Gotowe ciasto oprószyć grubo cukrem pudrem. (Można przechowywać w lodówce przez co najmniej 3 dni. Po kilku godzinach schłodzenia w lodówce krakersy/ herbatniki zmiękną i można je kroić. Jednak przy wyciąganiu kawałków, dolne krakersy się rozpadają i trzeba kawałki ciasta podważać szerokim nożem i ostrożnie przenosić je na talerz).
Uwaga:
* Można zastąpić herbatnikami. Herbatniki są cięższe niż krakersy. Herbatników potrzeba ok. 300- 400g.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: Ania gotuje.