Kremówka / Napoleonka bez pieczenia

3 Komentarzy
Kremówka / Napoleonka bez pieczenia

Szybka kremówka, czyli pyszna, kremowa masa budyniowa na krakersach lub herbatnikach. Myślę, że można też użyć gotowego ciasta francuskiego. Proste ciasto bez pieczenia, a jednocześnie bardzo smaczne.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 200 g masła, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
  • 80 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 230 g krakersów*
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Odstawić na bok.

2

  1. Przygotować masę budyniową: Do garnka wlać 750 ml mleka. Dodać całe masło, cukier i cukier waniliowy. Doprowadzić do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier i masło się rozpuściło. W międzyczasie do miski przełożyć żółtka, resztę (czyli 250 ml) mleka, budynie w proszku i mąkę pszenną. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę ciągle mieszając. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki).
  3. Gotową masę ściągnąć z pieca i od razu wyłożyć do formy na krakersy. Szybko przykryć krakersami, lekko je dociskając do masy. (Masa budyniowa szybko gęstnieje).
  4. Pozostawić do ostygnięcia (aż forma będzie chłodna). Następnie ciasto wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki. (Na górę ciasta można położyć deseczkę, bo niektóre krakersy mogą się trochę wygiąć do góry, ale nie jest to konieczne).
  5. Gotowe ciasto oprószyć grubo cukrem pudrem. (Można przechowywać w lodówce przez co najmniej 3 dni. Po kilku godzinach schłodzenia w lodówce krakersy/ herbatniki zmiękną i można je kroić. Jednak przy wyciąganiu kawałków, dolne krakersy się rozpadają i trzeba kawałki ciasta podważać szerokim nożem i ostrożnie przenosić je na talerz).

Uwaga:

* Można zastąpić herbatnikami. Herbatniki są cięższe niż krakersy. Herbatników potrzeba ok. 300- 400g.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: Ania gotuje.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kremówka / Napoleonka bez pieczenia Kremówka / Napoleonka bez pieczenia Kremówka / Napoleonka bez pieczenia
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 miesięcy temu
    Przepyszne! Dół zrobiłam z herbatników, a górę z ciasta francuskiego. Polecam!!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 1 lat temu
    Ciasto przepyszne,wszyscy zadowoleni zjedli ze smakiem a prad zaoszczedzony:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Faktycznie krakersy od dołu się rozwalają i trzeba z wyczuciem kroić na kawałki. Natomiast krem jest cudowny.