Marchewkowe ciasto bez mąki, za to ze sporą ilością orzechów i migdałów. Przełożone pysznym kremem z serka kremowego i śmietanki. Smaczne, wilgotne, nie za słodkie i łatwe do przygotowania. Długo zachowuje świeżość.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto marchewkowe:
400 g marchewki (waga przed obraniem), temperatura pokojowa
200 g zmielonych orzechów laskowych
200 g zmielonych migdałów ze skórką
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g cukru
50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
50 g posiekanych orzechów włoskich
Krem:
300 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzonego
200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
orzechy (np. włoskie, pekan lub laskowe)
cynamon
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto: Marchewki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. Odstawić na bok.
W misce wymieszać zmielone orzechy, migdały, cynamon i sól.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać cienkim strumieniem olej.
Następnie dodać zmielone orzechy i połączyć na najniższych obrotach lub wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać szpatułką marchew i posiekane orzechy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować krem: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietanka jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder do smaku.
Na paterze ułożyć dolny blat marchewkowy. Posmarować połową kremu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć resztę kremu. Posypać posiekanymi orzechami lub ułożyć połówki orzechów. Można oprószyć cynamonem.