Królewiec to popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawić ciasto na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.
4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Dodatkowo:
ok. 100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto miodowe: Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni. Poozostawić do ostygnięcia. (Podczas pieczenia jednego blatu, drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie. Chłodne ciasto wyciągam z formy chwytając za wystający papier do pieczenia).
Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem budyniowy: Odlać niepełną szklankę mleka (niecałe 200 ml). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać trzepaczką mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka szybko mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Od zagotowania gotować, ciągle mieszając, jeszcze 1 minutę. Następnie dodać kawałki masła. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować, aż masło się rozpuści. (Krem budyniowy jest dość rzadki).
Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na nie wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
Ciasto pozostawić na blacie, aż masa budyniowa ostygnie.
Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na dobę lub dłużej.
masa wyszła mi za rzadka, wylałam ją jak było napisane i ciasto mi pływa.. a placki wyszły takie idealne..
P.S. pisałam że masa wyszła mi za rzadka i ciasto pływa ale po paru godzinach w lodówce wszystko jakoś ładnie się ułożyło:) Było pyszne, a myślałam, że nic z tego.
mam oytanko bo wlasnie bede sie jutro brała z apieczenie tego ciasta tylko niewiem czy moze byc troszke wieksza forma na to ciasto czy taka jak tutaaj pisze 35na 24???
zrobiłam w końcu to ciasto ,a moje spostrzeżenia dotyczą masy ,do przygotowania której użyłam: 0,75 mleka 300g masła 1szkl.cukru 3łyżki mąki ziemn. 2łyżki mąki pszennej i cukier waniliowy.A pisze o tym dlatego że na forme 35*24 masy jest wtedy w sam raz.Poza ciasto wyszło super.
ROBIŁAM TO CIASTO JUŻ DWA RAZY . JEST SUPER.JA ZAMIAST POLEWY CZEKOLADOWEJ POLAŁAM PLACEK MASA KRÓWKOWĄ (TAK NIE ZA GRUBO) I POSYPAŁAM POKROJONYMI ORZECHAMI. PLACEK ROBI WRAŻENIE I WYGLĄDEM I SMAKIEM. NA PEWNO WYJDZIE KAŻDEJ Z WAS.
:-) Witam
Robiam to ciasto w/g Twojego przepisu Joanno no i PYSZOTA. Kremik prawidowy, polewa też. A w/g innych przepisów krem mi się robi rzadki i nawet przechowywanie ciasta w lodówce nic nie pomagalo. Dziękuję za przepis. Dla mnie BOMBA
Pyszne ciasto! Zrobiłam je na święta i wszystkim smakowało. Jeden tylko marudził, że mogłoby być więcej kremu ;) Przepis na krem wykorzystuję teraz także do innych wypieków, jest bardzo przydatny.
udało się!! dzięki Joanno!! jeszcze nigdy mi tak biszkopt nie wyszedł! i zdecydowanie polewa musi być gorzkawa świetnie to dopasowuje się z nutą słodkości tego ciasta.serdecznie pozdrawiam!!!
faktycznie polewa bajeczna.hmmm zroibie to ciasto dziś i zobaczymy co to wyjdzie,wiem że nie dorówna temu tutaj ale do odważnych świat należy bnuziaczki
ja to ciasto znam tylko z nazwy i z blogów (;
sama nigdy nie robiłam, ale muszę kiedyś coś podobnego zrobić, chyba najpierw miodownik pod nóż pójdzie (: