Królewiec

89 Komentarzy
Królewiec

Królewiec to popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawić ciasto na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35 x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 450 g mąki pszennej (= 3 szklanki)
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 120 g mąki pszennej (= ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 80 g cukru (trochę mniej niż ½ szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Dodatkowo:

  • ok. 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe: Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni. Poozostawić do ostygnięcia. (Podczas pieczenia jednego blatu, drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie. Chłodne ciasto wyciągam z formy chwytając za wystający papier do pieczenia).

3

  1. Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem budyniowy: Odlać niepełną szklankę mleka (niecałe 200 ml). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać trzepaczką mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka szybko mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Od zagotowania gotować, ciągle mieszając, jeszcze 1 minutę. Następnie dodać kawałki masła. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować, aż masło się rozpuści. (Krem budyniowy jest dość rzadki).
  2. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na nie wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
  3. Ciasto pozostawić na blacie, aż masa budyniowa ostygnie.
  4. Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
  5. Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na dobę lub dłużej.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Królewiec Królewiec Królewiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    masa wyszła mi za rzadka, wylałam ją jak było napisane i ciasto mi pływa.. a placki wyszły takie idealne..
    P.S. pisałam że masa wyszła mi za rzadka i ciasto pływa ale po paru godzinach w lodówce wszystko jakoś ładnie się ułożyło:) Było pyszne, a myślałam, że nic z tego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ew · 11 lat temu
    Czy mozna biszkopta zastąpic herbatnikami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 11 lat temu
    mam oytanko bo wlasnie bede sie jutro brała z apieczenie tego ciasta tylko niewiem czy moze byc troszke wieksza forma na to ciasto czy taka jak tutaaj pisze 35na 24???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Natalio, podobna rozmiarowo byłaby najlepsza. Jak będzie za duża to będziesz mieć problem z rozłożeniem ciasta miodowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Wspaniałe ciasto! Jestem antytalentem jeśli chodzi o pieczenie ciast a to jednak mi wyszło. Doskonały opis i cudowny rezultat. Godne polecenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna90 · 12 lat temu
    Zrobiłam to ciasto i muszę przyznać, że jest bardzo dobre. Ładnie się prezentuje i nie jest trudne w wykonaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    smakujmy.pl · 12 lat temu
    Pyszne, pyszne! Też robiłam! Moje wspomnienie zdzieciństwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    Pyszne! :) bardzo dobry przepis ;) rodzinka tylko narzekała że za słodkie więc następnym razem dam po prostu mniej cukru i będzie idealnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 12 lat temu
    zrobiłam w końcu to ciasto ,a moje spostrzeżenia dotyczą masy ,do przygotowania której użyłam: 0,75 mleka 300g masła 1szkl.cukru 3łyżki mąki ziemn. 2łyżki mąki pszennej i cukier waniliowy.A pisze o tym dlatego że na forme 35*24 masy jest wtedy w sam raz.Poza ciasto wyszło super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 12 lat temu
    ROBIŁAM TO CIASTO JUŻ DWA RAZY . JEST SUPER.JA ZAMIAST POLEWY CZEKOLADOWEJ POLAŁAM PLACEK MASA KRÓWKOWĄ (TAK NIE ZA GRUBO) I POSYPAŁAM POKROJONYMI ORZECHAMI. PLACEK ROBI WRAŻENIE I WYGLĄDEM I SMAKIEM. NA PEWNO WYJDZIE KAŻDEJ Z WAS.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 12 lat temu
    :-) Witam
    Robiam to ciasto w/g Twojego przepisu Joanno no i PYSZOTA. Kremik prawidowy, polewa też. A w/g innych przepisów krem mi się robi rzadki i nawet przechowywanie ciasta w lodówce nic nie pomagalo. Dziękuję za przepis. Dla mnie BOMBA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    robiłam pierwszy raz :) pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 12 lat temu
    Pyszne ciasto! Zrobiłam je na święta i wszystkim smakowało. Jeden tylko marudził, że mogłoby być więcej kremu ;) Przepis na krem wykorzystuję teraz także do innych wypieków, jest bardzo przydatny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 13 lat temu
    Hej ciasto wyszlo super normalnie paluszki lizac lecz niestety polewa mi nie wyszla jak miala ale to z mojej winny super przepis polecam!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota wierobiej · 13 lat temu
    udało się!! dzięki Joanno!! jeszcze nigdy mi tak biszkopt nie wyszedł! i zdecydowanie polewa musi być gorzkawa świetnie to dopasowuje się z nutą słodkości tego ciasta.serdecznie pozdrawiam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 13 lat temu
    faktycznie polewa bajeczna.hmmm zroibie to ciasto dziś i zobaczymy co to wyjdzie,wiem że nie dorówna temu tutaj ale do odważnych świat należy bnuziaczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 13 lat temu
    hmmm pysznie wygląda.jakby ktoś zechciał mi zrobić takie ciastuinio to z góry dziękuję.kojarzy mi się ono ze świętami,mamcia zawsze takie robi hehe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    ja to ciasto znam tylko z nazwy i z blogów (;
    sama nigdy nie robiłam, ale muszę kiedyś coś podobnego zrobić, chyba najpierw miodownik pod nóż pójdzie (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    idealne są te warstwy. i piękna polewa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Piękne ciasto. Wygląda cudownie i tak równiutko pokrojone!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cukrowa wróżka · 14 lat temu
    ja tylko u gości miałam okazję raz sprobować, ale miło zapamiętałam. :]