Królewiec


Królewiec to popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawić ciasto na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35 x 24 cm:
Ciasto miodowe:
- 450 g mąki pszennej (= 3 szklanki)
- 150 g cukru (= ¾ szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g masła (lub margaryny)
- 1 jajko
- 3 łyżki płynnego miodu
Biszkopt:
- 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g cukru (= ¾ szklanki)
- 120 g mąki pszennej (= ¾ szklanki)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 80 g cukru (trochę mniej niż ½ szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła (lub margaryny)
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Dodatkowo:
- ok. 100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto miodowe: Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni. Poozostawić do ostygnięcia. (Podczas pieczenia jednego blatu, drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie. Chłodne ciasto wyciągam z formy chwytając za wystający papier do pieczenia).
- Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem budyniowy: Odlać niepełną szklankę mleka (niecałe 200 ml). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać trzepaczką mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka szybko mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Od zagotowania gotować, ciągle mieszając, jeszcze 1 minutę. Następnie dodać kawałki masła. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować, aż masło się rozpuści. (Krem budyniowy jest dość rzadki).
- Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na nie wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
- Ciasto pozostawić na blacie, aż masa budyniowa ostygnie.
- Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
- Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na dobę lub dłużej.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250 ml
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.