Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Puszysty, lekki i delikatny sernik pieczony z dodatkiem mleka w proszku i oleju. Jest wilgotny i wysoki. Podczas pieczenia podnosi się trochę, a stygnąć opada lekko i równo. Bardzo smaczny i tak delikatny, że rozpływa się w ustach.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm i co najmniej 6 cm wysokości:

Spód:

  • ok. 25 herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub je pominąć)

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka (u mnie twaróg sernikowy President) lub twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru, drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każdy po ok. 37- 40g)
  • 190 ml (lub ¾ szklanki) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 375 ml mleka (lub 1 ½ szklanki), temperatura pokojowa
  • 170 g (lub 1 ½ szklanki) pełnego mleka w proszku*
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ściśle herbatniki jeden przy drugim, wypełniając luki przyciętymi herbatnikami.
  2. Przygotować masę serową: Mleko w proszku przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Do dużej miski przełożyć twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budynie w proszku. Zmiksować na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, potem mleko. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować na gładką masę. (Masa jest rzadka).
  4. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Piana powinna być dobrze ubita i się świecić.
  5. Ubitą pianę dodawać stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszać trzepaczką, aby piana połączyła się z masą, ale nie straciła na puszystości.
  6. Masę serową wylać powoli na herbatniki (z małej wysokości).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik podnosi się trochę podczas pieczenia, a podczas studzenia opada równo. Masy serowej jest dużo, ale nie ucieka z formy. Ważne, aby brzeg formy był wysoki, co najmniej 6 cm. Gdyby góra sernika za mocno się rumieniła, można pod koniec pieczenia przyrzucić z góry kawałek folii aluminiowej lub papier do pieczenia). Gdy sernik będzie upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

2

Uwagi:

  • 1 szklanka ma pojemność 250 ml.
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Mleko w proszku (nie granulowane) pełne np. Mlekovita, Siedlce "niebieskie" lub Mlekpol "łaciate".

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: slodkoslodka.pl

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik z mlekiem w proszku Puszysty sernik z mlekiem w proszku